Obama'dan Ukranya'ya Tam Destek

Obama'dan Ukranya'ya Tam Destek

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin ve uluslararası toplumun Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasında daima Ukrayna ve Ukrayna halkının arkasında duracağını söyledi.

ABD Başkanı Obama, resmi temasları çerçevesinde Washington'ı ziyaret eden Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. İkili, düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geri adım atmaması durumunda Moskova'nın bir takım “bedellerle” yüzleşeceğini yineleyen Obama, Kırım'da referandum yapılması girişiminin de kabul edilemez olduğunu dile getirdi. “İzlenebilecek başka bir yol daha var ve Putin'in de bu yolu benimsemesini ümit ediyoruz” diyen ABD Başkanı, “Eğer bunu yapmazsa, uluslararası toplumun Ukrayna'nın arkasında sıkı bir şekilde duracağından son derece eminim” şeklinde konuştu. Ukrayna'daki krizin diplomasi yoluyla çözülebilmesini umduğunu kaydeden Obama, ancak Ukrayna'nın ve Batı'nın referandumu tanımadığını, Moskova'nın ise Kiev hükümetini tanımadığını ifade etti.

"AÇIK BİR ŞEKİLDE BELİRTTİK"

ABD ve uluslararası toplumun sonuna kadar Ukrayna'yı destekleyeceğine dikkat çeken Obama, “Rusya'nın Kırım'ı işgalini, uluslararası hukukun ihlali olarak gördüğümüz konusunda son derece açık konuşmuştuk. Ve ülkenin toprak bütünlüğü ile egemenliğinin korunmasında Ukrayna ve Ukrayna halkının arkasında duracağımızı da açık bir şekilde belirttik” diye konuştu.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da ABD'ye desteğinden ötürü teşekkür etti. Özgürlük, bağımsızlık ve egemenlik için mücadele verdiklerini belirten Yatsenyuk, “Asla pes etmeyeceğiz” dedi. Yatsenyuk Rusya'yla görüşmelere hazır ve açık olduğunu dile getirirken, “Ukrayna'nın Batı dünyasının bir parçası olduğu ve öyle de kalacağı” uyarısında bulundu.