Obama'dan Rusya'ya sert mesaj

Obama'dan Rusya'ya sert mesaj

ABD Başkanı Barack Obama, Baltık ülkelerinden Estonya'nın asla yalnız kalmayacağını bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Ukrayna'daki tutumunun ardından kendi topraklarının da Rusya'nın hedefi olabileceği yönünde endişeler taşıyan Baltık ülkelerinden Estonya'nın asla yalnız kalmayacağını bildirdi.
NATO'nun yarın Galler'de başlayacak zirvesi öncesinde Baltık ülkelerinden Estonya'nın başkenti Tallinn'i ziyaret eden Obama, Estonya Devlet Başkanı Toomas Hendrik İlves ile Kardiorg Sarayı'nda yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.
ESTONYA'YA YARDIM DEVAM EDECEK
Sovyetler Birliği'nden 1990'lı yılların başında ayrılan ve daha sonra NATO üyesi olan Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya'ya, daha fazla hava kuvveti birliği ve uçak göndermeyi planladıklarını ifade eden Obama, Estonya'nın Amari Hava Üssü'nün bu askeri birlikler için ideal bir yer olduğunu kaydetti.
Obama, "Estonya asla yalnız kalmayacaktır. Bu bozulamaz, sarsılmazdır ve sonsuza kadar devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Estonya'nın ittifaka olan mali taahhütlerini tamamıyla yerine getiren örnek bir ülke olduğuna işaret eden Obama, ittifak harcamalarından kaynaklanan yükün adil paylaşılması gerektiğini belirtti.
UKRAYNA-RUSYA KALICI ATEŞKESİ
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğu bölgesinde kalıcı ateşkesin sağlanması konusunda anlaşmaya vardığı yönündeki haberler hakkında da Obama, ateşkesin ne anlama geldiğini söylemek için henüz erken olduğunu kaydetti.
Daha önceki başarısız girişimleri anımsatan Obama, Rusya yanlısı ayrılıkçıların bu ateşkese uyup uymayacakları konusunun şüpheli olduğuna dikkati çekti.
Obama, "Kamuoyuna açıklanan sözde ateşkeslerin, daha sonra devam ettiğini çok fazla görmedik" dedi.
LETONYA VE LİTVANYA LİDERLERİYLE DE GÖRÜŞECEK
Bugün Tallinn'de Baltık ülkelerinden Letonya ve Litvanya'nın liderleri ile de görüşecek olan Obama, Tallinn'deki bir NATO birliğindeki askerlerle de bir araya gelecek.
Rusya, Baltık ülkelerini, topraklarındaki Rus azınlığa karşı ayrımcılık uygulamakla suçluyor. Yaklaşık 1.3 milyon olan Estonya'nın nüfusunun üçte birini Rusça konuşanlar oluşturuyor.