Obama'dan Öldürülen 3 Müslüman İçin Taziye

Obama'dan Öldürülen 3 Müslüman İçin Taziye

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD'de öldürülen 3 Müslüman genç için açıklama yapmaya çağırdığı Amerikan Başkanı Obama, "Hiç kimse, nasıl göründüğü veya inancı nedeniyle hedef alınmamalı" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Kuzey Carolina eyaletinin Chapel Hill kasabasında Salı günü üç Müslüman gencin başlarından vurularak öldürülmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Obama yaptığı yazılı açıklamada, Deah Barakat, Yusor Muhammed Ebu Salha ve Razan Muhammed'in 'acımasız ve gaddar biçimde' öldürülmesiyle ilgili Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), dün soruşturma başlattığını kaydetti.

Yerel yetkililerin devam eden soruşturmalarına ek olarak FBI'ın da bu konuda federal kanunların ihlal edilip edilmediğini belirlemek için adımlar attığını belirten Obama, "ABD'de hiç kimse, kim olduğu, görünüşü veya ibadet şekli nedeniyle hedef alınmamalı" ifadesini kullandı.

Eşi Michelle Obama ile birlikte kurbanların ailelerine başsağlığı dileğinde bulunan Obama, açıklaması şöyle sürdürdü:

"Bu genç Amerikalıların cenazesindeki çok büyük katılımda gördüğümüz gibi, hepimiz tek bir Amerikan ailesiyiz. Ne zaman aramızdan biri vaktinden önce bizlerden alınırsa, onların nasıl yaşadığını hatırlayacağız ve kurbanlardan birinin sözleri de bizlerin yaşantısına ilham olmalı: 'Amerika'da büyümek bir nimet.' Yusor söyledi geçenlerde. Nereden geldiğiniz fark etmez. Birçok farklı yerden, farklı geçmişten ve dinden gelen birçok farklı insan var ama burada hepimiz biriz."

'Neredesin Başkan'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlerin öldürülmesiyle ilgili Obama'yı sessiz kalmakla eleştirmiş ve Amerikan Başkanı'nı açıklama yapmaya davet etmişti.

Erdoğan, "Bunlar terörist değil, bunlar Suriyeli Müslüman. Sayın Obama'ya sesleniyorum, neredesin başkan diyorum, Biden'a sesleniyorum neredesiniz diyorum. Siz bu tip olayda sessiz kalırsanız dünya da size sessiz kalacaktır" ifadesini kullanmıştı.

BM Genel Sekreteri'nden çağrı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, gençlerin 'daha güzel bir dünya için çaba gösterdiklerini' vurgulayarak, cinayetin 'nefret suçu' ihtimali de gözönünde bulundurularak derinlemesine soruşturulması çağrısı yaptı.

Park kavgası mı, nefret cinayeti mi?

Kuzey Carolina eyaletinde Salı akşamı diş hekimliği öğrencisi 23 yaşındaki Deah Barakat, yeni evlendiği eşi 21 yaşındaki Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed Chapel Hill kasabasındaki Kuzey Carolina Üniversitesi Kampüsü'nde başlarına ateş edilerek öldürülmüştü.

Zanlı teslim olurken, polis Suriye kökenli Amerikan vatandaşı üç gencin öldürülmesiyle ilgili otopark kavgası ihtimali üzerinde duruyor. Kurbanların yakınları ise bunun bir nefret cinayeti olduğunu ileri sürüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı