Obama'dan İsrail'e: Engellerseniz Zararlı Çıkarsınız

Obama'dan İsrail'e: Engellerseniz Zararlı Çıkarsınız

ABD Başkanı Obama bugün beyaz Saray'da ABD'li Yahudi liderlerle yaptığı görüşme sonrası İran'la yapılan nükleer anlaşmanın engellenmesi sonucunda İsrail'in zararlı çıkacağını söyledi

Obama, İran ile yapılan nükleer anlaşmanın bloke edilmesi durumunda İsrail için tehlike uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Obama bugün Beyaz Saray'da ABD'deki 20 Yahudi lider ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, İran ile yaptıkları nükleer anlaşma engellenirse Tel Aviv'e olası bir roket eylemi gelebileceğini söyledi.

NETANYAHU RED ÇAĞRISI YAPMIŞTI

ABD parlamentosundaki lobi gücüyle bilinen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün gece ABD’li vekillere anlaşmayı reddetme çağrısı yapmıştı.

Netanyahu dün gece bir grup ABD'li Yahudi kuruluşu tarafından düzenlenen online tartışmaya katılarak, şunları söylemişti: "Emin olun bu anlaşma savaşa neden olacak. Tahran'la uzlaşma, bölgede nükleer silahlanma yarışına neden olacak."

İsrail Başbakanı, Obama ile kişisel ilişkilerinin, gelişmelerde herhangi bir rol oynamadığını da iddia etmişti. Netanyahu nükleer anlaşmanın İran'ın nükleer projelerini yavaşlatma konuusnda yeterli olmadığını da aynı konuşmada savunmuştu. 

Beyaz Saray'da Obama ile görüşen 20 Yahudi liderden biri Ulusal Yahudi Demokratik Konseyi Greg Rosenbaum, dün gece İsrail radyosuna yaptığı açıklamada "İran'ın nükleer tesislerine karşı ABD'nin neden tam teşekküllü bir askeri eylem yapmıyor? " demişti.

ABD KONGRESİ EYLÜL'DE KARAR VERECEK

Söz konusu anlaşmanın Amerikan Kongresi’nde Eylül ayı başında oylanması bekleniyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran ile 5+1 ülkeleri arasında sağlanan nükleer anlaşmayı ABD Kongresi’nin onayına sundu. Kongre 60 günün sonunda anlaşmayı reddederse, ABD Başkanı Barack Obama kararı veto edecek. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nın (JCPOA), anlaşmanın eklerinin ve ilgili diğer materyallerinin yanı sıra, istihbarat servisince hazırlanan gizli değerlendirme raporunun da kongreye sunulduğunu söyledi. Kongre’nin anlaşmayı Eylül ayı başlarında oylaması bekleniyor. Kongre, ABD hükümetinin yaptığı bu anlaşmayı reddederse, bunu belirten bir yasa teklifi hazırlaması gerekiyor. ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’nin anlaşmayı reddetmesi halinde bu yasa teklifini veto edeceğini söylemişti.