Obama'dan IŞİD'e karşı kritik açıklama

Obama'dan IŞİD'e karşı kritik açıklama

Obama'dan IŞİD'e karşı kritik açıklama

Görüşme sonrası Obama NATO zirvesine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi
Obama, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün sağlanması ve ayrılıkçıların da buna uyması gerektiğini söyledi. 
Afganistan'daki seçim sonrası ortaya çıkacak tablo ve her iki liderin sözleri olduğunu söyleyen Obama,  NATO'nun küresel bir güvenlik olması açısından standartların yükseltilmesi gerektiğini belirtti.  Gürcistan ve diğer ülkelerle işbirliği süreçleri devam edecek. 
IŞİD'in ortaya koyduğu tehdit adımları ele alandı.  NATO'nun bu bağlamda vereceği destekler alındı.  
GAZETECİLERİN SORULARINA CEVAPLAR

Ukrayna ve Rusya arasındaki ateşkesten umutluyum. Ayrılıkçılar ve Rusya'nın hükümranlığı ihlal etme durumu sona ermeli. Bunun gerçekleşemesi bir zaman alacaktır.  Yaptırımlarla ilgili etkili bir sürece ihtiyaç vardır. Ateşkes anlaşmasında yaptırımların da etkisi olmakdadır.  Süreç devam ederse Rusya'nın tecrit edilmesi söz konusu olabilir. Biz bu noktada yaptırımları uygulamaya ve Ukrayna'ya destek konusunda atılacak adımlar olduğuna inanıyorum. Rusya'nın bu politikaya son vermesi ve onların hükümranlığına saygı duyması gerekmektedir. 
NATO'nun ortaya koyacağı ilave savunma gücü için de eylem planının gerçekleşmesi konusunda ilave imkanlar sağlayacağız. Ortaklarımızın desteği ile birlikte hava devriye faaliyetlerimizi devam ettireceğiz.  5. Madde ile ilgili çok önemli adımlar atıldı. 
IŞİD'E KARŞI PEŞMERGELERLE İŞBİRLİĞİ

Geçtiğimiz son iki gün içinde IŞİD'in çok önemli bir tehdit oluşturduğuna ilişkin NATO'nun ortak bir tavrı vardı. Şimdi IŞİD'e karşı eylem birliği konusunda fikir birliğine vardık. IŞİD bölgede tehdit unsuru olmakla birlikte NATO için de tehdit unsuru olmaktadır. Çeşitli ülkelerden Irak'ta attığımız adım konusunda destek aldık. IŞİD'i önemli ölçüde hasara uğrattık. Irak'ta projelerin zarar görmesi ve Irak halkının zarar görmemesi planı üzerinde hareket ettik. İnsani yardım konusunda bu bölgede bulunan peşmergelere istihbari destek konusunda adımlar attık.  
IŞİD'E KARŞI KARADAN HAREKAT 

Kerry bölgede önemli görüşmeler gerçekleştiriyor. Bölge ülkelerinin Sünni devletlerin bu ortak tavıra destek vermesi gerekiyor. Irak'taki tecrübelerimize göre IŞİD'in çok ciddi saldırı kabiliyetleri var. Irak ordusunun da ciddi biçimde cevap veremediğini gördük. IŞİD'e karşı daha ciddi tavır koymak için karadan da operasyona gerek vardır. Bu nedenle bölgedeki gruplarla daha yakın işbirliğine gitme durumundayız.
İlk etapta IŞİD'i gerileteceğiz sonra da ortadan kaldıracağız. Tıpkı Somali'de El Kaide'ye yaptığımız gibi. Bu türden örgütlerin ABD personelini ve ABD halkını tehdit etmesine karşı her türlü adımı atmak amacındayız.
Bölgede geniş bir alana yayılmış bir örgütü çevreleme politikası ile önlemek imkansızdır.  Bu örgütün öncelikle geri çekilmesini sağlamak ve sonra da bunların ellerindeki imkan ve kabiliyetlerini elinden almak,  sonra da liderlerini devreden çıkarma aşamasına geçilir. 
KALINTI ÖRGÜTLERİN İZİ IŞİD'DE VAR

Bu örgütler aslında çeşitli yerlerde gizlenmeye çalışan örgütlerin kalıntılarının toplanmış halidir. El Kaide ve El Şebabın kalıntılarını İŞİD'de görüyoruz.  Düyanın birçok yerinde gizlenmiş örgütlerin izi İŞİD'de var.  IŞİD'e karşı tam bir fikir birliği içinde olması beni memnun etti. 
SURİYE'DE MUHALİFLER BİZİMLE SALDIRI AŞAMASINA GEÇECEK 

Suriye'de olanlara bakılacak olursa, bizler Suriye'ye ABD askeri karadan göndermek istemiyoruz. Biz bir koalisyon çerçevesinde hareket etmek istiyoruz.  Aynı zamanda IŞİD'le mücadele eden hareketlerin desteklenmesi gerektiği kanatindeyiz. IŞİD'e karşı savunmada kalan pek çok kuvvet bizim desteğimiz sayesinde saldırıya geçebilecektir. IŞİD'in ABD ve diğer ülkeleri tehdit edemeyecek hale gelecektir. 
Kaynak: Haber7