Obama'dan Esad sorusuna yanıt!

Obama'dan Esad sorusuna yanıt!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Avusturalya'da düzenlenen G20 zirvesi sonrası yaptığı "Esas itibariyle Esed ve IŞİD'in gitmesi konusunda ABD ile Türkiye arasında görüş ayrılığı yok. Obama da Esed'in gitmesi gerektiğini söyledi" açıklamasına karşın, ABD Başk

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Avusturalya'da düzenlenen G20 zirvesi sonrası yaptığı "Esas itibariyle Esed ve IŞİD'in gitmesi konusunda ABD ile Türkiye arasında görüş ayrılığı yok. Obama da Esed'in gitmesi gerektiğini söyledi" açıklamasına karşın, ABD Başkanı Obama, Davutoğlu'nun söylemlerinin tersine bir açıklama yaptı.
 
"Esad'ı uzaklaştırmak için aktif olarak çaba harcıyor musunuz" sorusuna Obama'nın yanıtı: "Hayır"
 
Zirvenin ardından Brisbane Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Barack Obama, bir gazetecinin "Suriye'de politik değişikliğin bir parçası olarak Esad'ı uzaklaştırmak için aktif olarak çaba harcıyor musunuz" sorusuna doğrudan ve açık olarak "Hayır" yanıtı verdi.
 
Obama'nın konuşması Beyaz Saray'ın resmi web sitesinden de yayınlandı.
 
Kendisine "IŞİD ile mücadelenin uzun vadeli bir plan olacağı sözleri" anımsatılan Obama, "Tüm Suriye politikanızı yeniden gözden geçirdiğinize ilişkin haberler var. Şimdi Suriye politikanızı yeniden mi ayarlıyorsunuz? Bu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmeyi de içeriyor mu? Başlangıçta Esad'ı devirmeye odaklanmamak bir hata mıydı?" sorularını da yanıtladı. 
 
Her hafta, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı, Genelkurmay Başkanı, Ulusal Güvenlik Danışmanları, Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve bölge ülkelerinde görev yapan diplomatik personel ile toplantı yaptıklarını anlatan Barack Obama, "Irak'ta ve Suriye'de IŞİD'e karşı ne tür bir ilerleme sağladığımızı görmek için haftalık değerlendirmeler yapıyoruz. IŞİD'e karşı bu kampanya sürdükçe de haftalık toplantıları yapacağım. Çünkü bu işi doğru yapmak çok önemli" dedi.
 
Suriye konusunu kapsamlı olarak ele almadıklarını, ancak kendilerinin ne yaptıklarını her hafta kapsamlı olarak ele aldıklarını belirten Obama, "Neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını ele aldık. Bazıları taktik düzeyde çok ince ayrıntılar, bazıları ortak görüş olarak paylaşılan şeyler. IŞİD'in ne olup ne olmadığını öğrenmeyi sürdürüyoruz. Zayıf noktalarının nereler olduğunu, daha etkili nasıl baskı yapabileceğimizi öğreniyoruz. Ama sizin sözünü ettiğiniz, yada sizin tarif ettiğiniz gibi sıra dışı bir durum yok" diye konuştu. 
 
Suriye Devlet Başkan Beşar Esad rejimine bakış açılarında kesinlikle bir değişiklik olmadığını belirten Obama, "Daha önce de söyledim, tekrar edeyim, Esad yüzbinlerce kendi yurttaşını acımasızca öldürdü. Sonuç olarak tüm ülkenin çoğunluğu için meşruiyetini yitirdi. Kendisiyle IŞİD'e karşı ortak paydada buluşmak demek, Suriye'de daha çok Sünni'nin IŞİD'i desteklemeye yönlendirmek demek olur ve koalisyonu zayıflatır. Koalisyonun bölgeye gönderdiği, bu Sunni Müslümanlara karşı savaş değil, bu masum insanların başını kesen her türlü aşırı uca, çocukları öldüren, bu çağda bile muhaliflere ve siyasi mahkûmlara karşı acımasızca davranan zalim bir lidere karşı savaş mesajını zayıflatırdı" dedi.
 
"Hava saldırıları sırasında Suriye rejimi ile iletişimde bulunduk"
ABD'nin öncülüğünde, Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırıları başladığında Suriye yönetimi ile hava sahalarını kullanma konusunda iletişimde bulunduklarını da ilk kez itiraf Obama, "Bizle kapışmaya kalkmamaları yönünde uyarıldılar. Bunun ötesinde Esad ile bir işbirliğimizi öngörecek durum yok. Ülkede meşruiyeti yok. Şimdi, önünde sonunda Suriye'de kapsamlı bir politik çözüm arıyoruz. Ülkede yaşayan tüm grupları, Alevileri, Sünnileri, Hristiyanları kapsayan bir çözüm. Yerel oyuncuların yanı sıra, bölgesel oyuncuları da kapsayan bir çözümde, Suriye halkı, Türkiye, İran ve Esad yanlıları politik görüşmelere girmek zorunda kalacaklar. Bu her zaman olduğu gibi diplomasinin doğası gereği, beğenmediğiniz rejimlerle ve insanlarla diplomatik ilişkilere girmek zorunda kalırsınız. Ama bu konuma gelmeye daha çok var" diye konuştu.
 
Barack Obama, bu sırada kendisine yöneltilen "Suriye'de politik değişikliğin bir parçası olarak Esad'ı uzaklaştırmak için aktif olarak çaba harcıyor musunuz" sorusuna doğrudan ve açık olarak "Hayır" yanıtı verdi.
 
"IŞİD nükleer silah ele geçirirse kara gücü gönderirim"
ABD Başkanı Barack Obama, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in IŞİD ile mücadele için kara gücü yollanması yönündeki açıklamalarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da, IŞİD'in bölgede nükleer silah ele geçirmesi durumunda kesinlikle kara gücü yollayacağını söyledi. ABD Genelkurmay Başkanı'nın, askeri önerilerde bulunmasının işinin bir doğası ve parçası olduğunu anlatan Obama, askeri konuların politik çatışma ve çıkarlar söz konusu olamayacağını belirterek, Dempsey'in kendisine kara gücü göndermeyi önermediğini, ama tüm olasılıkları göz önüne alarak değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti. Obama, "IŞİD'in nükleer bir silaha sahip olduğunu öğrenirsek ve bunu ellerinden almak için bir operasyon yapmamız gerekirse, o zaman, General Dempsey'in kara gücü istemesine bakmaksızın ben emir verirdim" dedi.