Obama üst düzey danışmanını Almanya'ya gönderdi

Obama üst düzey danışmanını Almanya'ya gönderdi

Obama, ABD'nin Almanya'da yürüttüğü casusluk iddialarıyla bağlantılı olarak iki üst düzey danışmanını bu ülkeye gönderdi.

ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Almanya'da yürüttüğü casusluk iddialarıyla bağlantılı olarak iki üst düzey danışmanını bu ülkeye gönderdi.
Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Obama'nın Almanya Başbakanı Angela Merkel'le geçen hafta gerçekleştirdiği telefon görüşmesini takiben, Obama'nın, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco'yu Almanya'ya gönderdiği, McDonough ve Monaco'nun, başkent Berlin'de Alman muadilleriyle görüşmeler yaptığı bildirildi.
İstihbarat ve güvenlik konularının da aralarında bulunduğu çok çeşitli konuların ABD'li yetkililerin gündeminde yer aldığı belirtilen açıklamada, iki ülke yetkilerinin, tarafların endişelerini dile getirecek ve devam eden ve gelecekteki işbirliğinde yol gösterici ilkeler sunacak bir "yapısal diyalog" kurulması üzerinde anlaştıkları ifade edildi.
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın ifşa ettiği belgelerden dolayı bir yıldan beri Almanya ile ABD arasında kriz yaşanıyor.
Snowden'ın belgelerinde ABD'nin güvenlik kurumlarının Alman vatandaşlarını ve aralarında Başbakan Angela Merkel'in de bulunduğu siyasetçileri de dinlediği iddia edilmişti.
Almanya'da geçen hafta da dış istihbarat teşkilatı BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. ABD'ye para karşılığında casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık iki yıl çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından bu yana 218 belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini söylemişti.