Obama: Türkiye Olağanüstü Bir Yük Taşıyor

Obama: Türkiye Olağanüstü Bir Yük Taşıyor

Obama, 21 koalisyon ülkesinin askeri liderlerinin katıldığı toplantıda, "IŞİD'in çıkardığı insani krizde, Türkiye, Lübnan ve Ürdün olağanüstü bir yük taşıyor." dedi

ABD Başkanı Barack Obama, koalisyon ülkelerinin askeri liderlerinin IŞİD ile mücadelenin sadece askeri bir kampanya olamayacağında mutabık kaldığını belirterek, "IŞİD'in çıkardığı insani krizde, Türkiye, Lübnan ve Ürdün olağanüstü bir yük taşıyor." dedi.

OBAMA DA KATILDI

ABD'nin başkenti Washington'da ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey'in başkanlığında 21 koalisyon ülkesinin askeri liderleri IŞİD'e karşı mücadeleyi görüşmek için toplandı.

Obama da toplantının bir bölümüne katılarak konuşma yaptı.

20'DEN FAZLA ÜLKE KATILDI

Şu anda koalisyona 60 civarındaki ülkenin katkı yaptığını belirten Obama, aralarında Irak, Arap ülkeleri, Türkiye, dünya genelinden NATO müttefikleri ve partnerlerinin de olduğu koalisyondan 20'den fazla ülke üyelerinin bugün bu toplantıda yer aldığını kaydetti.

"ÖNEMLİ BİR BAŞARI ELDE ETTİK"

Obama, "Dolayısıyla bu, IŞİD'e karşı dünyanın dahil olduğu bir operasyon. Şu ana kadar da önemli başarılar elde ettik; Erbil'de IŞİD'in ilerlemesinin önlenmesi, Sincar'da birçok sivilin katliamdan kurtarılması, Musul Barajı'nın geri alınması, Irak ve Suriye genelinde IŞİD hedef ve savaşçılarının yok edilmesi gibi" dedi.

Şimdi Irak'ta Amber bölgesindeki mücadeleye odaklandıklarını, Suriye'de ise Kobani ve çevresindeki durumdan derin kaygı duyduklarını ifade eden Obama, iki yerde de koalisyonun hava saldırılarının devam edeceğini bildirdi.

"TÜRKİYE OLAĞANÜSTÜ YÜK TAŞIYOR"

Obama konuşmasında insani yardımlara da değinerek, bu insani krizde sadece son dönemde değil birkaç yıldır, Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün "olağanüstü bir yükü" taşıdığına dikkati çekti.

"KOLAY ÇÖZÜM YOLU YOK"

Obama, "Ben gelmeden ve benim bulunduğum sırada bu toplantıdaki görüşmelerden ortaya çıkan bir şey, bunun uzun vadeli bir kampanya olacağı. Burada, kolay bir çözüm yolu yok ve hala başlangıç aşamalarındayız. Askeri çabalarla birlikte ilerlemelerin olduğu günler de gerilemelerin olduğu zamanlar da olacak ama koalisyonumuz uzun dönemli bir çabanın ardında birlik oldu" diye konuştu.

"UZAK ÜLKELERİ BİLE TEHDİT EDİYOR"

IŞİD'in Suriye ve Irak halkına tehdit oluşturduğuna, daha genel anlamda da bölgenin dışında, ABD, Avrupa ve Avustralya gibi uzak ülkelere bile tehdit yaydığına işaret eden Obama, IŞİD'in gücünün azaltılması ve yok edilmesi hedefinde birlik oluşturduklarını söyledi.

"KARŞINIZDA KLASİK BİR ORDU YAPILANMASI YOK"

Obama, "Bugün burada vurgulanan bir nokta da şu ki bunun sadece bir askeri kampanya olmadığı. Karşınızda, sahada yenilgiye uğratacağımız ve böylece tamamen teslim olacak klasik bir Ordu yapılanması yok. Bizim savaştığımız diğer şey de bölgenin birçok parçasına kök salmış aşırılık ideolojisi. Bölgede çok uzun zamandır siyasi ve örgütsel toplanmaların ana noktası olan mezhepsel ve siyasi ayrılıklarla da uğraşıyoruz. Bölgede ekonomik mahrumiyet ve çok fazla sayıda genci de kapsayan fırsat eksikliğiyle de başa çıkmaya çalışıyoruz. Bu nedenle askeri liderlerimizden duyduğumuz ilginç şeylerden biri de bunun sadece askeri bir kampanya olamayacağının farkındalığı. Bu, gücümüzün tüm boyutlarını içeren bir kampanya olmalı." dedi.

"KANSERİN KÖKLERİNİN KURUTULMASINDA..."

Bu noktada, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin taahhütte bulunduğu siyasi kapsayıcılığın gerçek bir ilerlemeye dönüştüğünden emin olunmasının kritik önem taşıdığını belirten Obama, bunun yanında Suriye'de, tüm Suriyelilere hitap eden yönetim hissi veren ve bir tür meşruluğu da sağlayacak şekilde Suriyeli muhaliflerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesinin gerektiğini bildirdi.

Obama, bunların yanında, bu "kanserin köklerinin kurutulmasında" bölge ülkeleri arasındaki iletişimin ve işbirliğinin geliştirilmesinin önemine işaret etti.

Koalisyonun askeri liderlerinin Washington'daki toplantısının birkaç gün sürmesi bekleniyor.