Obama Suriye için 1,5 milyar dolarlık bütçe istedi

Obama Suriye için 1,5 milyar dolarlık bütçe istedi

Obama yönetimi, Kongre’den, Suriye’nin komşuları ile Suriyeli muhalifleri desteklemek için 1 milyar, Suriye’deki silahlı ılımlı muhalifleri doğrudan eğitmek ve onları teçhizatlandırmak için de 500 milyon dolarlık bütçe talebinde bulundu

ABD’de Barack Obama yönetimi, Kongre’den, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Suriye’nin komşuları ile Suriyeli muhalifleri desteklemek için 1 milyar, Suriye’deki ılımlı muhalifleri doğrudan eğitmek ve onları teçhizatlandırmak için de 500 milyon dolarlık bütçe talep etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı yazılı açıklamada, Obama yönetiminin, Kongre’den, Terörle Mücadele Ortaklık Fonu kapsamında, Suriye’nin komşuları Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak ile Suriyeli muhaliflere destek olmak için 1,5 milyar dolarlık bütçe talebinde bulunduğunu bildirdi. Hayden, bu rakamın 500 milyon dolarının özellikle Suriye’deki ılımlı muhalif güçleri doğrudan eğitmek ve bu kuvvetleri askeri ekipmanla donatmak için talep edildiğini belirtti.

Hayden, açıklamasında “Bu kaynaklar Suriye halkının savunmasına, muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerin istikrarına, temel hizmetlerin sağlanmasına, terör tehdidiyle mücadeleye ve müzakere edilmiş bir anlaşma için şartların oluşturulmasına yardımcı olacak. Bu kaynak talebi, ABD yönetiminin hem sivil hem de silahlı Suriyeli ılımlı muhalifleri güçlendirme çabalarına katı sağlayacak ve Savunma Bakanlığı’nın silahlı muhalif unsurlara desteğini artırmaya olanak sunacaktır” ifadesini kullandı.

Suriye’deki iç savaşa askeri bir çözümün bulunmadığına yönelik inançlarını sürdürdüklerini, ABD’nin askerlerini Suriye’ye sokmaması gerektiğini aktaran Hayden, “Bu istek, Suriye halkının rejimin saldırıları karşısında kendilerini savunmasına, kaos ortamlarında kendilerine güvenli bölge bulan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi artan aşırılık yanlılarının geriye püskürtülmesine, yerel seviyede güvenliklerini artırarak geleceklerini kendi ellerine almalarına yardımı olacak önemli diğer bir adımı gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Beyaz Saray yetkililerinin son haftalarda Beşşar Esad rejimi ve El-Kaide bağlantılı aşırılık yanlısı gruplarla mücadele eden ılımlı muhaliflere ilave yardımlar hazırlığı içinde olduğu ifade ediliyordu. Eğer Kongre,Obama yönetiminin isteğini onaylarsa, ABD ordusunun ilk defa Suriye’deki iç savaşa doğrudan iştirakini ortaya koymuş olacak.