Obama savunma bakanını açıklayacak

Obama savunma bakanını açıklayacak

ABD Başkanı Barack Obama’nın bugün emekli eski savunma bakanı yardımcısı Ashton Carter’ı istifa eden Chuck Hagel’in yerine Savunma Bakanı olarak ataması bekleniyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest yaptığı açıklamada Obama’nın bugün Savunma Bakanını açıklayacağını söyledi. İsim vermekten kaçınan Earnest, Carter ile ilgili iddiaları ise yalanlamadı.

Earnest, Carter’ı överek, Savunma Bakanlığı'nın işlevi ile ilgili detaylı bilgiye sahip birisi olduğunu ve 2011 yılında senatonun oy birliği ile onu bakan yardımcılığı görevine getirdiği hatırlattı.

60 yaşındaki Carter, pentagonun bürokrasisini iyi bilen isimlerden birisi. Gelişmiş silah ve askeri bütçeler konusunda uzman.  

Savunma Bakanlığı yetkilileri, Carter’ın az aday arasında en yüksek şansa sahip olan isim olduğunu söyledi. Fakat Obama ve ekibinin bu konuda son noktayı da hala koymadığını vurguladılar.  

Hagel istifa etti

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel 25 Kasım’da Başkan Obama’ya istifasını sunmuştu. Obama da istifayı kabul ederek yeni bakan göreve başlayıncaya bu görevde kalmasını istemişti.

Hagel ile ilgili olarak ABD kamuoyunda ve Cumhuriyetçi Parti'de son dönemde Obama'nın IŞİD karşıtı mücadelede 'yumuşak ve stratejiden yoksun' bir rol oynadığına dair yoğun eleştiriler yapılıyordu.

68 yaşındaki eski Cumhuriyetçi Senatör Hagel, 2013'te Leon Panetta'nın yerine göreve gelmişti.

2008’den beri bu görevdeydi

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel 2008’den bu yana iktidarda olan Obama yönetimiyle yollarını ayıran üçüncü savunma bakanıydı.

Amerikan medyasında yer alan yorumlarda, Hagel’in istifasının altındaki neden olarak, Suriye ve Irak, özellikle Suriye krizindeki görüş ayrılıkları ve bu krizlerde Obama’nın dış politikayla ilgili karar alma süreçlerinde Hagel’i devre dışı bırakarak Beyaz Saray’da yakın çevresindeki isimlerle istişarede bulunması gösteriliyor.

Daha önceki savunma bakanları Robert Gates ve Leon Panetta da Obama ile yollarını ayırmış ve ABD başkanını izlediği Suriye ve Irak politikaları nedeniyle eleştirmişti.

Hagel ise Obama’ya tepkisini göstermek için ayrılmayı beklemedi. Hagel birkaç ay önce Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’a gönderdiği bir mektupta, “Esed rejimi ile ilgili ne yapacağımıza dair daha net bir görüşe sahip olmalıyız” ifadelerini kullanarak, Obama’nın Suriye meselesiyle ilgili ‘politikasızlık politikasına’ tepkisini ortaya koydu.

Hagel, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının Esed rejimine fayda sağladığını da kabul etti.

Kaynak: Al Jazeera