Obama: Savaşımız İslam'la Değil

Obama: Savaşımız İslam'la Değil

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin İslam ile değil, dini sapkın şeklide kullananlarla savaşta olduğunu söyledi.

Beyaz Saray'da düzenlenen 'Şiddet, Aşırılıkla Mücadele' konulu terör zirvesinde konuşan Obama, "El-Kaide ve IŞİD liderleri, dini lider değil, onlar terörist!" dedi. Hiçbir dinin terör ya da şiddetten sorumlu tutulamayacağını belirten Obama, hoşgörünün ABD'de olduğu gibi tüm ülkelerde yaygınlaşması gerektiğini vurguladı. Terörün önlenebilmesi için insan devşirmelerinin ve bu aşırılığa yol açan sosyal nedenlerle mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Obama, dini liderler ile toplumun kanaat önderlerini terör eylemleri için yalan vaatlerde bulunanlara karşı ortak mücadeleye çağırdı. Obama, "terör örgütlerinin İslam'ı temsil ettiği" iddialarını da reddetmeye davet etti.

Obama, İslam, Hıristiyan, Musevi, Budist inançlarının teröristlerin giriştiği eylemlerden dolayı sorumlu tutulamayacağını dile getirdi. Dini terör amaçlı kullanan aşırı güçlere karşı yalnızca askeri mücadelenin yetmeyeceğini aktaran Obama, Müslüman kanaat önderlerinden bugün teröre karşı verdikleri tepkilerden daha fazlasını yapmalarını istedi. IŞİD, El-Kaide gibi terör örgütlerinin adaletsiz ve yoksulluk ortamlarında genişlediğinin altını çizen Obama, bu ortamlarda büyüyen insanların kendilerini gösterme, yaşadığı öfkeyi dışa vurma ve hayal kırıklıklarını ifade etme aracı olarak terör eylemlerini gördüğünü söyledi.

Beyaz Saray'daki zirveye 60 ülkeden temsilci katılıyor. Zirvede Türkiye'yi temsilen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bulunuyor. Bugün son bulacak olan zirve basına kapalı olarak yapılacak.

AA