Obama Ortadoğu'da istediğini alamadı

Obama Ortadoğu'da istediğini alamadı

ABD'nin, İsrail-Filistin barış görüşmeleri ile İran’ın nükleer programına ilişkin çözümde anlaşma arayışı, 2014'te de sonuçsuz kaldı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın 2014 yılı dış politikasında İsrail-Filistin meselesi ile İran’ın nükleer programına ilişkin diplomatik çözüm arayışları önemli konular arasında yer aldı.
John Kerry’nin 2013’ün başlarında dışişleri bakanı olmasının ardından İsrail-Filistin meselesinin çözümü için sarf ettiği çabalar, önceki yıl olduğu gibi 2014’te de zaman zaman İsraillilerin tepkisini çekti.
"Amma da nokta atışı operasyonu” krizi

ABD, İsrail’in 7 Temmuz’da Gazze’ye yönelik başlattığı askeri harekatın arkasında durdu.
Gazze’deki can kayıplarından ciddi endişe duyduklarını ifade eden ABD yönetimi, İsrail’in yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği saldırılarda orantısız güç kullandığına dair kanıt görmediklerini dile getirdi. Beyaz Saray, Gazze tarafından fırlatılan roket atışlarını sürekli kınarken, Obama her konuşmasında, "İsrail'in Hamas'ın roket ve tünel saldırılarına karşı kendisini savunma hakkı vardır" sözlerini sıklıkla vurguladı.
2014’te İran’ın nükleer programında da anlaşmaya varılamadı

ABD’nin 2014 yılında başarı elde edemediği diğer bir konu ise İran’ın nükleer programına ilişkin diplomatik çözüm arayışları. 
İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasında 24 Kasım 2013’te Cenevre’de taraflarca geçici anlaşmaya varılmasın ardından, Tahran yönetiminin nükleer silah elde etmesini önlemeye yönelik müzakereler Ocak’ta başladı.
Kaynak : AA