Obama Küba'yı Terör Listesinden Çıkarıyor

Obama Küba'yı Terör Listesinden Çıkarıyor

ABD Başkanı Obama, Kongre’ye Küba’nın terörizmi destekleyen ülkeler listesinden çıkarılması yönündeki kararını iletti.

Başkan Barack Obama, Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmak istediğini açıkladı. Karar, Obama’nın Küba’yla ilişkileri 50 yılı aşkın bir süreden sonra normalleştirme çabalarının bir parçasını oluşturuyor.

Başkan Obama, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili yaptığı ayrıntılı değerlendirmenin ardından bu niyetini resmen Kongre’ye bildirdi. Dışişleri Bakanlığı’nın değerlendirmesinde, “Küba’nın son altı ayda uluslararası teröre destek vermediği, Amerika’nın sunduğu garantiler kapsamında bundan destek verme niyeti olmadığı” yazıyor.

Obama geçen hafta sonu Panama’da yapılan Amerika Ülkeleri Zirvesi’nde Küba Devlet Başkanı Raul Castro’yla yüz yüze görüşme yaptı. Görüşme, Washington’un yarım yüzyılı aşkın süredir abluka uyguladığı Karayip devletiyle bir ilk oldu.

Küba Amerika kıyılarına yalnızca 145 kilometre uzaklıkta bulunuyor, ancak bu ülkenin terör listesinde bulunması, ilişkilerin yeniden kurulmasına en büyük engeldi.

Havana hükümeti uzun bir süredir listeden çıkarılma yönünde çaba gösteriyordu, ancak normalleşme sürecinde bazı ayrıntıları giderinceye kadar bu kararı erteledi. İki ülke yakında karşılıklı olarak başkentlerinde büyükelçilik açmayı planlıyor.

Küba’nın terör listesinden çıkarılması bu küçük Karayip devletini uluslararası yatırımlara da açacak.

Amerika’nın uluslararası teröre destek veren ülkeler listesinde üç ülke daha bulunuyor: İran, Sudan ve Suriye.