Obama kararını açıkladı: IŞİD'i vurmaya hazırız ama...

Obama kararını açıkladı: IŞİD'i vurmaya hazırız ama...

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'e yönelik operasyon için hazır olduklarını söyledi. Ancak Obama sorunun çözümünün temelde askeri değil siyasi olduğunu vurguladı. Washington, Irak'a 300 askeri danışman gönderme kararı aldı

Irak’taki krizle ilgili beklenen açıklamasını yapan ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD’i (Irak Şam İslam Devleti) vuracaklarının sinyalini verdi. Obama, radikal İslamcı gruba karşı gerektiği taktirde “ABD’nin hedefe odaklı ve kesin bir askeri operasyon için hazır olacağını” ifade etti. Irak ordusuna stratejik destek sağlamak ve eğitim vermek için 300 Amerikalı askeri danışman gönderileceğini de açıklayan Obama, yeni bir savaşaysa kapıyı kapadı. ABD Başkanı, “Bu sorunu onbinlerce asker göndermek ve Irak’ta daha önce zaten yapılanlara benzer biçimde kan ve servet dökmek suretiyle basitçe çözemeyiz. Nihayetinde bu, Iraklılar tarafından çözüme kavuşturulması gereken bir mesele” ifadesini kullandı.

MALİKİ’YE UYARI

Obama, Irak Başbakanı Nuri Maliki konusundaysa “Irak’ın liderlerini seçmek ABD’nin işi değil. Ancak şurası da açık ki, sadece kapsayıcı bir ajandaya sahip liderler Irak halkını gerçek anlamda biraraya getirebilir” diyerek Şii lideri eleştirmekten geri durmadı. Barack Obama, istihbarat çalışmalarına da ağırlık vereceklerini belirterek, “Irak’ın içindeki resmi daha iyi görebilmemiz için istihbarat, izleme ve keşif unsurlarımızı belirgin biçimde artırdık. Bu bize IŞİD’in ne yaptığını, nerede bulunduğunu ve bu tehdide karşı nasıl destek olabile-ceğimizi daha iyi anlama fırsatı verecek” diye konuştu. ABD Başkanı, Irak’ta yapacakları hamlenin herhangi bir mezhebe karşı olmayacağını da belirtti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de ‘yakında’ Bağdat’a giderek temaslarda bulunacağı açıklandı.

SİVİL kayıplara yol açabilir

ABD’nin IŞİD’e karşı olası bir hava operasyonunda sivil kayıplara yol açma riski de bulunuyor. Körfez bölgesinde bir Amerikan uçak gemisi halihazırda bekliyor. Bunun yanısıra insansız hava araçlarıyla saldırı düzenleme de ABD’nin bir diğer seçeneği. Askeri yetkililer, Irak üzerinde Amerikan uçaklarının gözetleme uçuşları yaptığını açıkladı. Ancak IŞİD’in sivil yerleşimlerin olduğu yerlerde konuşlanması nedeniyle muhtemel bir Amerikan hava operasyonunun sivillerin ölümüne yol açabileceğine ve bunun sonucunda da harekatın erken sona erebileceğine dikkat çeken yorumlar da yapılıyor.