Obama İŞİD'e Karşı Yetki İstiyor

Obama İŞİD'e Karşı Yetki İstiyor

Obama ABD Kongresi’nden “IŞİD’e karşı mücadele” gerekçesiyle kara birlikleri kullanılmasını için yetki istedi. Asker gönderme yetkisinin coğrafi bir sınırı bulunmayacak.

ABD ordusunun George W. Bush’a kıyasla daha fazla bölgede çatışmaya sokan Barack Obama, IŞİD’e karşı mücadele bahanesiyle geçtiğimiz Ağustos’ta başlatılan hava saldırılarını kara operasyonlarıyla da sürdürmek istiyor. Obama yönetiminin Kongre’ye sunacağı belirtilen yeni tasarıya göre Başkan’a “kalıcı muharip kara birlikleri” dışındaki kara birliklerini kullanma yetkisi isteniyor. Obama Kongre’den yetki almayı başardığı takdirde özel kuvvetler, lojistik birimler gibi kara birliklerini de içeren kuvvetleri “coğrafi bir tanıma bağlı olmaksızın” kullanabilecek. Yetkinin sonraki başkanlar tarafından da kullanılabilmesini önlemek için üç yılla sınırla tutulması şartının getirilebileceği de iddia ediliyor.

MART’TA OYLANABİLİR

ABD Başkanı’nın kara birliklerine başvurma arayışında IŞİD’in elindeki son ABD’li rehine Kayla Mueller’’in öldürülmesinin etkili olduğu öne sürülüyor. Ancak bu iddianın konunun daha ziyade “halkla ilişkiler çalışması” boyutuyla ilgili olduğu söylenebilir.

IŞİD’e karşı 8 Ağustos’ta başlatılan hava saldırıları için herhangi bir yetki alınmamış olması Obama’nın anayasal yetkilerini aştığı eleştirilerine neden olmuştu. Obama, Kongre’den yetki almaya gerek görmemiş, George W. Bush’un 11 Eylül saldırıları sonrasında çıkarttığı askeri güç kullanma yetkisine dayanmıştı.

IŞİD bahanesiyle Ortadoğu’da daha fazla ABD birliğinin kullanılmasına yönelik yetki talebinin Mart ayında Kongre’nin gündemine gelebileceği belirtiliyor. Obama’nın Ortadoğu’ya kara birlikleri, Ukrayna’ya da öldürücü nitelikte silah gönderilmesini savunan Cumhuriyetçilerin desteğini alabileceği, kendi partisinin desteğini almakta ise daha fazla zorlanabileceği öne sürülüyor.

CUMHURİYETÇİLER DESTEKLİYOR

Konuyla ilgili New York Times’a konuşan Cumhuriyetçi Parti Illinois Senatörü Mark S. Kirk, “Savaşa elinizdeki Başkan’la gidersiniz ki hepimizi düşündüren de bu. Ama yetki talebini onaylamakta tereddüt etmem. Bu adamları [IŞİD’i kastediyor] haklamak için yapılması gerekenin bu olduğunu düşünüyorum.” sözleriyle Kongre’de olası oylamanın atmosferine ilişkin bir fikir veriyor.

Bir diğer Cumhuriyetçi senatör, Lindsay Graham ise Reuters’e “Yetki, Esad’ın hava kuvvetinin karşısına dikilmemize yaramayacaksa bence başarısız olur” sözleriyle Cumhuriyetçilerin Başkan’a daha geniş askeri yetki verilmesi için bastırabilecekleri mesajı veriyor.


Kaynak: soL