Obama IŞİD için 11 Milyar Dolar İstiyor

Obama IŞİD için 11 Milyar Dolar İstiyor

ABD Başkanı Obama, IŞİD ile mücadele için 11 milyar dolar kaynak istiyor...

Ajanslarda yer alan haberde; ABD Başkanı Barack Obama, 4,1 trilyon dolarlık rekor düzeydeki 2017 Bütçe Teklifi'ni Kongre'ye gönderdi. Teklif, IŞİD'in yok edilmesine yönelik faaliyetler için 11 milyar dolarlık finansman ayırılmasını öngörüyor.

Beyaz Saray ve ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamalara göre, 2017 Bütçe Teklifi "terör", iklim değişikliği, siber saldırılar ve kanserle mücadeleden temiz enerji yatırımlarına kadar birçok konuyu kapsıyor.

ABD'de uygulanan mali yıl gereğince 1 Ekim 2016-30 Eylül 2017 dönemini kapsayacak bütçe, ülkenin geleceğini garanti altına alacak girişimler için 4,1 trilyon dolarlık rekor harcama yapılmasını öngörüyor. 

Obama'nın sekizinci ve son bütçe planı çerçevesinde, ABD Savunma Bakanlığı'na 582,7 milyar, Dışişleri Bakanlığı'na 50,1 milyar, Hazine Bakanlığı'na 13,3 milyar dolar ayrılması planlanıyor. Buna karşın, gelecek 10 yıla ilişkin bütçe açığını, vergi gelirlerinin artırılmasıyla 2,9 trilyon dolar azaltacağı savunuluyor.

IŞİD'İN YOK EDİLMESİ İÇİN 11 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN

Obama'nın 2017 mali yılına ilişkin bütçe planı, IŞİD'in yok edilmesine yönelik faaliyetler için 11 milyar dolarlık finansman ayırılmasını öngörüyor. 

ABD Savunma ve Dışişleri bakanlıklarına aktarılacak 11 milyar doların, IŞİD'e karşı savaşan grupların eğitimi ve donatımı, örgütün finansman kaynaklarının kesilmesi, bölgesel partnerlerin güçlendirilmesi, çatışmalardan etkilenenlere yönelik insani yardım faaliyetleri ve Suriye'deki iç savaşa siyasi bir çözüm üretilebilmesi için kullanılması planlanıyor.

OBAMA BÜTÇE TEKLİFİNİ SAVUNDU

Son bütçe teklifinin ABD'nin güvenliğini ve refahını artıracağını belirten Obama, "Bugün açıkladığımız bütçe, Amerika'nın gelecek yıllardaki güvenliğini ve refahını artıracağına inandığım öncelikleri yansıtıyor. Bütçe teklifindeki öneriler, bizim zararımıza değil yararımıza olacak" ifadelerini kullandı.