Obama: İran en Az 10 yıl Nükleer Çalışmaları Durdurmalı

Obama: İran en Az 10 yıl Nükleer Çalışmaları Durdurmalı

İran konusunda ABD ile İsrail arasında görüş ayrılıkları bulunduğunu belirten Obama, İran'ın nükleer çalışmalarını en 10 yıl durdurması gerektiğini söyledi

ABD Başkanı Barack Obama, İran´ın nükleer faaliyetleri konusunda yürütülen müzakerelerin başarılı olması için ülkenin nükleer çalışmalarını denetlenebilir şekilde en az 10 yıl durdurması gerektiğini söyledi.

Obama, Reuters´tan Jeff Mason´a Beyaz Saray´da verdiği söyleşide İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu´nun ABD Kongresi´ne hitaben İran´ın nükleer faaliyetlerinde uzlaşı sağlanmasına karşı çıkacağı yarınki konuşması nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin gerildiğini ancak, ABD-İsrail ilişkilerinde "kalıcı yıkım" yaratmayacağını söyledi.

Obama buna karşılık Netanyahu´nun İran´a yaklaşımını sert şekilde eleştirerek İran´ın nükleer silahlar edinmesinin önüne nasıl geçileceği konusunda ABD ile İsrail´in "azımsanmayacak görüş ayrılıkları" olduğunu söyledi.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi üyesi beş ülke ve Almanya arasındaki müzakereler kritik bir aşamaya girdi. İran´ın nükleer programını sınırlaması karşılığında ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların hafifletilmesi esasına dayanan müzakerelerde Mart ayı sonuna kadar bir çerçeve anlaşması üzerinde uzlaşılması, 30 Haziran itibariyle ise nihai anlaşmaya varılması hedefleniyor.

Obama, "İran 10 yıl veya daha uzun süre (nükleer) programını şu anki aşamada tutarsa ve mevcut bazı unsurlarını iptal ederse... ve bunu denetlememiz için bir yöntem olursa ellerinde nükleer silah bulunmadığından emin olmamızı sağlayacak başka bir yöntem kalmayacak" dedi. 

Obama´nın telaffuz ettiği süre müzakerelerin başarıya ulaşması için ABD yönetiminin şu ana kadar dile getirdiği en net talebi oluşturuyor.
DÜNUA BÜLTENİ