Obama Guantanamo sözünü tutmadı

Obama Guantanamo sözünü tutmadı

ABD Başkanı Obama seçimden sonra Guantamano'yu kapatacağı yönündeki sözünü tutmadı.

Murat Kurnaz, Berlin'de katıldığı bir etkinlikte AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 Eylül saldırılarından sonra dini bilgisini geliştirmek üzere Pakistan'a gittiğini ve 2011 yılının kasım ayında Pakistan güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını söyledi.
Daha sonrasında ABD'nin Afganitan'daki Kandahar üssüne getirildiğini belirten Kurnaz, burada 3-4 ay kaldıktan sonra Kandahar'dan Guantanamo'ya görtürüldüğünü vurguladı.
İşkencelerin Kandahar'daki Amerikan askeri kampında başladığını dile getiren Kurnaz, "Birçok insan işkence altında hayatını kaybetti. Kendi gözlerimle gördüm. Hayatta kalabilenleri Guantanamo'ya götürdüler. Guantanamo'da işkence devam etti, tabii ki bitmedi" diye konuştu.
Amerikan askerlerinin ellerinde herhangi bir delil olmadığını, bunun için de  kendisinden "El-Kaide ile Amerikan askerlerine karşı savaştığına" dair bazı belgeleri imzalamasının istendiğini belirten Kurnaz, "Ben imzalamadım ve çeşitli işkencelerle maruz kaldım. Sandılar ki böylelikle imzalarım ama yapamadılar, başaramadılar. Ben elimden geldiği kadar sabrettim. Allah'a şükür de sağ salim çıktım" ifadelerini kullandı.
"Gençlere işkence varsa yaşlılara da vardı"

Guantanamo'da çok zor günler geçirdiğini anlatan Kurnaz, "Guantanamo'da yaşananlar akıl almayacak şeyler. İşkence altında birçok kişi hayatını kaybetti. Bunu gözlerimle gördüm" dedi.
Guantanamo'da yaşadıklarını hala çok iyi hatırladığını söyleyen Kurnaz, şöyle devam etti:
"Aramızdaki en ufakların yaşı 9-12 arasındaydı. Birçok tutuklunun yaşı daha 14'tü. En büyüklerin yaşı 86-87 civarındaydı. Büyükler arasında gözleri görmeyen, kulakları duymayan yaşlı dedeler de vardı. Ne çocuklara ne de büyüklere değişik muamele yapıyorlardı. Gençlere işkence varsa yaşlılara da vardı. Bize yemek yoksa onlara da yoktu. Aynı muameleyi onlara da yapıyorlardı