Obama Erdoğan'ı tebrik etti

Obama Erdoğan'ı tebrik etti

ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ı arayarak tebrik etti. Başbakanlık, Obama'nın Erdoğan'ın pazar gecesi yaptığı balkon konuşmasını takdirle karşıladığını belirttiğini duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama ve yeni cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan telefonda görüştü.

Obama, Erdoğan’a tebriklerini iletti ve ay sonunda başlayacak görevinde başarılar diledi. 

Balkon konuşmasına takdir

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada da Obama'nın, Erdoğan'ın pazar akşamı yaptığı balkon konuşmasını 'takdirle karşıladığını belirttiği' ifade edildi. Açıklamaya göre ABD Başkanı ayrıca Erdoğan'ın doğrudan halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak Türkiye'yi daha da ileri taşımak için tarihi bir fırsatı yakaladığının altını çizdi.

Ortadoğu görüşüldü

İki liderin telefon görüşmesinin 45 dakika sürdüğü belirtilirken, açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Obama ve Erdoğan, Irak ve Suriyede giderek yayılan terör tehdidine karşı işbirliğinin önemi hususunda mutabık kalmışlardır. İki lider, Gazzede ateşkesin teminine yönelik çalışmaları da ele almışlardır. ABD Başkanı Obama, Türkiye'nin savunmasız Suriyeli ve Iraklılara yaptığı insani yardımları takdirle karşıladığını ifade etmiştir.Yardımların ve bu husustaki işbirliğinin devamının gerektiği konusunda da mutabakat sağlanmıştır.Erdoğan ve Obama, yeni Irak hükümetinin ülkedeki tüm kesimleri ve tüm toplulukları bir araya getirmesinin önem taşıdığını ifade etmişlerdir."

 

 

 

 

 

 

"Birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz"

10 Ağustos Pazar günü yapılan seçimlerin hemen ardından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, Başkan Obama’nın Tayyip Erdoğan ile yeni görevinde birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtilmişti. 

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, seçim galibiyeti için Erdoğan’ı kutlayarak işbirliğini artırmayı dilediklerini ifade etmişlerdi.

Erdoğan'ı telefon ile arayarak tebrik eden liderler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ve Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum ve Irak Meclis Başkanı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Başbakanı Kerim Mesimov ve Yunanistan Başbakanı Samaras var. Erdoğan'a Mısır'da askeri darbe ile görevden alınan cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de hapisten tebrik mesajı gönderdi. 

Kaynak: Anadolu Ajansı