O Savcılara Suç Duyurusu

O Savcılara Suç Duyurusu

Hukuk ve Değişim Derneği, soruşturmanın gizliliğini ihlal gerekçesiyle Başsavcıvekili Öz ile Savcı Akkaş ve görevli polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hukuk ve Değişim Derneği, savcılar ile kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Dernek Başkanı Avukat Samir Altunkaynak, “Soruşturmanın gizliliği bahane edilerek gerek Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş ve Başsavcı vekili Zekeriya Öz ve de soruşturmada görevli polisler açıkça kanunlara karşı gelmişlerdir. Soruşturmanın gizliliğini ihlal anlamında, hiçbir şekilde amirlerine bilgi vermeden soruşturma yapan savcı ve kollukta görevli emniyet mensupları hakkında, bu bildirimle birlikte suç duyurusunda bulunduğumuzu, kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.

Değişiklik hukuka da aykırıdır

Samir Altunkaynak, yazılı açıklamasında, HSYK’nın, anayasa ve kanundan yetki almadan, hukuka aykırı Adli Kolluk Yönetmeliğindeki değişikliğe ilişkin bildiri yayımlamasının anayasaya aykırı olduğunu belirtti. 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 7. maddesinde, HSYK Genel Kurulu’nun görevlerinin sayıldığını ve bunlar arasında kamuoyuna açıklama yetkisinin bulunmadığını aktaran Altunkaynak, Genel Kurulun, “Hiçbir kimse veya organ, kaynağını anayasa ve kanundan almayan bir yetkiyi kullanamaz” ilkesine aykırı şekilde hareket ettiğini vurguladı.

HSYK’nın açıklaması ‘yok hükmünde’

Anayasanın 138. maddesinde, “Hiçbir organ, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkeme ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceği, genelge gönderemeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı” hükmünün yer aldığını anımsatan Altunkaynak, bu nedenle HSYK’nın, kesin kanaat içeren biraçıklama yapmasının, anayasanın 138. maddesine açıkça aykırılık teşkil ettiğine dikkati çekti. Samir Altunkaynak, bu nedenlerden dolayı HSYK’nın açıklamasını, “Yok hükmünde” saydıklarını ifade etti.



Güler ve Çağlayan’ın tutukluluğuna itiraz

İçişleri eski Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan tutukluklarına itiraz etti. Seçim ayarlı operasyonda tutuklanan Barış Güler’in avukatları, İstanbul 25. Sulh ceza Mahkemesi’ne sundukları 9 sayfalık dilekçede tutuklama gerekçelerinin yasadışı delillere dayandığını belirttiler. Dilekçede, rüşvet iddiasının gerçek dışı olduğu vurgulanarak “Bu iddia doğru olsaydı söz edilen para çantaları getirilip götürülürken suç üstü yapılsaydı” denildi. Güler’in telefonlarının 6 aydan fazla dinlendiği bunun da yasaya aykırı olduğu vurgulanan dilekçede Barış Güler’in tahliye edilmesi gerektiği kaydedildi.