Nusra: El-Kaide’ye Bağlıyız

Nusra: El-Kaide’ye Bağlıyız

Nusra Cephesi, daha fazla silah ve maddi yardım alabilmek için el-Kaide’den ayrılacağı yönündeki haberleri yalanladı.

 Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Nusra Cephesi, Körfez ülkelerinden daha fazla yardım alabilmek için el-Kaide’den ayrılacağına dair haberleri yalanlayarak el-Kaide’ye bağlılığını vurguladı.

Nusra içerisinde el-Kaide’den ayrılmayı destekleyen grupların bulunduğuna dair son dönemde çıkan haberleri hatırlatan AFP, Nusra’nın pazartesi günü twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada bu yöndeki iddiaları reddettiğini bildirdi.

Örgütten yapılan açıklamada Katar ya da başka devletlerin istihbarat servisleriyle mali yardım almak için herhangi bir görüşme yapmadığını belirterek böylesi bir şeyin dayandıkları ilkelerle bağdaşmadığını ifade etti.

Edinburgh Üniversitesi Suriye Uzmanlarından Thomas Pierret, el-Kaide’den ayrılma konusunun ilk kez 2014 baharında Deyr ez-Zor’da gündeme geldiğini belirtti ve o dönemde IŞİD’in ilerlemeye başladığını Nusra’nın ise İslami Cephe ve ÖSO ile birlikte savaştığını hatırlatarak bu planın kısa sürede ortadan kalktığını söyledi.

Örgüt içinde ılımlı bir kişi olarak tanınan Nusra’nın eski Şer’i Sorumlusu Ebu Mariya Kahtani’nin el-Kaide’den ayrılma planını desteklediğinin belirtildiği haberde örgütün halen Dera’da bulunan Ürdünlü Sami el-Ardi’yi Kahtani’nin yerine geçirerek Nusra’yı daha da radikalleştirdiği öne sürüldü.

Thomas Pierret, 2014’ten beri Nusra’da ılımlılaşma ve el-Kaide ile ilişkileri kesme yönünde herhangi bir hareketlilik gözlemlenmediğini söyledi.

       Kaynak:YDH