Nuri el Maliki: Görüşmeler olumsuz

Nuri el Maliki: Görüşmeler olumsuz

Nuri el Maliki: Görüşmeler olumsuz

Basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Maliki'nin, "Müzakere ortamı maalesef olumlu bir atmosferde gerçekleşmiyor. Aksine müzakerelerde partisel, mezhep temelli ve milliyetçi rekabetçilik üstün geldi, böylece milli ruh kayboldu. Vatana ve vatandaşa vefalı bazı samimi sesler var ancak onlar da oldukça cılız" ifadesine yer verildi.

Açıklamada Maliki'nin şu görüşleri aktarıldı:

"Irak'ın egemenliği ve çıkarları görüşmelerde gözardı edilerek kişisel, partisel ve mezhep eksenli çıkarlar ön planda tutuluyor. Yeni kurulacak hükümette yer alacağı belirtilen bazı adayların isimleri hala Iraklıların hafızasında mali ve idari yolsuzluklarla yer ediyor. Minimum seviyede de olsa bir an önce tüm tarafların hükümetin kurulması için dayanışma içinde çaba sarf etmesi gerekiyor."

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu, 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerde 92 sandalye çıkarmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Ulusal Şii İttifakı'nın aday olarak gösterdiği Parlamento Başkan Yardımcısı Haydar el-İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Irak anayasasına göre, görevlendirmenin ardından hükümetin 30 gün içinde kurulması gerekiyor. 11 Ağustos'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen İbadi için bu süre 10 Eylül'de sona eriyor.