Numan Kurtulmuş'tan Faş Açıklama

Numan Kurtulmuş'tan Faş Açıklama

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "(Ankara'daki terör saldırısı sonrasında ölenlere ilişkin sivil şehit tanımlama tartışması) Ben açıklamalarımda sivil şehit kavramını asla kullanmadım dedi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş,  "(Ankara'daki terör saldırısı sonrasında ölenlere ilişkin sivil şehit tanımlama  tartışması) Ben açıklamalarımda sivil şehit kavramını asla kullanmadım. Öyle bir  kavram Bakanlar Kurulu tarafından da kullanılmamıştır" dedi. 
 
Kurtulmuş, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Ordu'da,  gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 
 
 Bir gazetecinin Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamalarını  hatırlatması üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi: 
 
"Mesele şudur. Bakanlar Kurulunda tartışılan, Ankara'daki terör  saldırısında hayatını kaybedenler için daha önceki terör saldırılarında olduğu  gibi 5233 sayılı terör mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin  yasanın gereğinin yerine getirilmesi. Onlarla ilgili tazminatların yatırılması ve  devletin desteğini ortaya koymak için Bakanlar Kurulunda karar alınmıştı. Bu  kararla ilgili, ilgili kurulların tespitlerinden sonra ilgili bakanlık olan  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gereğini yerine getirecektir. Bizim  söylediğimiz budur. Dolayısıyla bunun çarpıtılarak başka anlamlar yüklenecek  şekilde ifade edilmesini de fevkalade yadırgadığımı, doğru bulmadığımı ifade  etmek istiyorum." 
 
Kurtulmuş, yasanın gereğinin yerine getirileceğini, devlet olma  sorumluluğunun da bu olduğunu vurgulayarak, "Terörün ortaya çıkardığı  mağduriyetleri gidermek için bu konuda mağdur olan vatandaşlarımızla ilgili  gerekli tedbirler ve gerekli düzenlemeler alınacaktır" ifadesini kullandı. 
 
Canlı bombanın kimliğine ilişkine çalışma 
 
Her iki canlı bombanın kimliklerinin tespitinin son aşamasına  gelindiğine vurgu yapan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
  "Bu tespitle birlikte arkasındaki örgütlerin de kimler olduğunu  noktasında son noktaya gelinmiştir ancak kesinleşmeden, yüzde yüz emin olmadan  'bu kesin bilgidir' noktasında kamuoyuna doğru bir bilgi vermemeyi, doğru  bulmayız. Büyük oranda kesindir. Kesinleşmek üzeridir. Kesinleştiği zaman da  zaten bütün kamuoyuyla hem şahısların isimleri hem bu isimlerin arkasındaki örgüt  bağlantıları, muhtemel olası şüphelilerin dışında, muhtemel olmayan şüphelilerin  de kimler olabileceği üzerinde çok titiz bir çalışma yürütülüyor. Çok detaylı  şekilde, belki binlerce delil, binlerce farklı görüntü inceleniyor. Bunun sonunda  belli bir noktaya gelindi. Ümit ederim en kısa zamanda bütün detaylarıyla konu  ortaya çıkacaktır. Çıktığı anda da bunu kamuoyuyla paylaşacağız." 
 
Ankara'daki görevden alınmalar 
 
Kurtulmuş, Ankara'da emniyet müdürlerinin görevden alınmasına da  değinerek, "Ankara il emniyet müdürü, emniyet istihbarat müdürü ve il güvenli  müdürleri soruşturmanın selameti açısından açığa alındılar. Biz ilk adan itibaren  şunu söylüyoruz; Olayın sıcaklığı ortada. Olay olur olmaz idari soruşturmalar  başlatılmış, müfettişler bütün soruşturmaları en ince noktaya kadar  sürdürüyorlar. Ayrıca devletin en üst denetleme organı olan Devlet Denetleme  Kurulu da Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından harekete geçirilmiş, rutin dışına da  çıkarak her türlü ihtimal, her türlü hata, gözden kaçırma ne varsa bunların hepsi  ortaya çıkarılacaktır" diye konuştu. 
 
 Kamuoyunun bu konuda duyarlı olmasını en başından beri tavsiye  ettiklerini bildiren Kurtulmuş, şunları kaydetti: 
 
 "Bu konunun şu ya da bu şekilde siyasetin malzemesi yapılmamasını rica  ediyoruz. Hatalar, kusurlar, ihmaller ve yanlışlıklar, bunların hepsi ortaya  çıkarılacak. Bunlarla ilgili bütün tedbirler alınacak. Bütün cezalar verilecektir  ama soruşturmanın hemen başında 'falanca istifa etsin' gibi meseleyi bir polemik  haline getirmeyi, durumun nezaketiyle, hatta durumun hassasıyla bağdaşır bir  tavır olarak görmüyoruz. İdari soruşturma devam ediyor. Ondan dolayı 3 emniyet  müdürümüz açığa alınmıştır. Ayrıca devletin en üst düzey denetleme mekanizmaları  harekete geçirilmiş, bununla ilgili en üstten en alt birime kadar kimde nerede  hangi hata varsa, eksiklik ve kusur varsa bunlar ortaya çıkarılacak ve gereği  yapılacaktır."