Nükleer silahın  Ardında Uluslararası BankalarVar

Nükleer silahın Ardında Uluslararası BankalarVar

Dünya çapında 382 banka, nükleer silah sektörüne yatırım yapıyor. Bunların arasında, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Körfez ülkeleri, İsrail, Suudi Arabistan ve İsveç kökenli bankalar da yer alıyor

Hollanda merkezli barış örgütü PAX'a göre, nükleer silah endüstrisi, uluslararası bankalar tarafından finanse ediliyor. Barış örgütü PAX'tan yapılan açıklamaya göre, nükleer silah üreticilerini destekleyenler sadece bankalar değil. Sigorta şirketleri ve emeklilik fonları da nükleer silah sektörüne yatırım yapıyor.
Bankaların büyük bölümü nükleer silah endüstrisine yatırım yapmakta sorun görmüyor. 382 bankanın nükleer silah sektörüne yaptığı yatırım miktarı toplam 493 milyar dolar.
PAX, tarafından hazırlanan, "Don't Bank on the Bomb" başlıklı raporda, uluslararası finans kuruluşlarıyla nükleer silah endüstrisinin ilişkileri incelendi. Raporda 26 nükleer silah üreticisi firma ile finans kurumları arasındaki uluslararası para akışı analiz edildi.
BBC'nin Belçika'da yayımlanan Standaart gazetesine dayandırdığı haberine göree, dünya çapında 382 banka, nükleer silah sektörüne yatırım yapıyor. Rapora göre bunların arasında, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, Körfez ülkeleri, İtalya, İsviçre, Norveç, Lüksemburg, İsrail, Kanada, Suudi Arabistan ve İsveç kökenli bankalar da yer alıyor.
Uluslararası bankaların nükleer silah sektörüne yaptığı toplam yatırım miktarı 493 milyar dolar civarında. Barış örgütüne göre bankalar, nükleer silah endüstrisine yatırım yapmakta sorun görmüyorlar. Gazete, nükleer silah konusunda Belçika merkezli şirketler arasında BNP Paribas Bankası'nın başı çektiğini belirtiyor. Bankanın nükleer silah alanında 8,7 milyar dolar yatırımı bulunuyor. Raporda adı geçen yatırımcı kuruluşlar, gazeteye açıklama yapmadılar.
Raporu hazırlayanlardan biri olan Wilbert van der Zeijden'e göre, Belçikalı kuruluşların yatırım yaptığı nükleer silah üreticileri arasında Hindistan kökenli şirketler de bulunuyor. Örgüte göre, Hindistan nükleer silah üretimi konusunda uluslararası kurallara uymuyor. Bu nedenle bir çok uluslararası kurum, Hintli şirketlere yatırım konusunda soğuk davranıyor.
SADECE BANKALAR DEĞİL
 PAX Nükleer Silahsızlanma Kampanyası lideri Krista van Velzen, daha önce bu konuda eleştirilen Hollanda kökenli ABP Emeklilik Fonu’nun, yatırım politikasını değiştirmediğini söylüyor.
Van Velzen'e göre, ABP, 1 milyar euroluk yatırımla Hollanda merkezli 22 şirket arasında nükleer silah yatırımı konusunda başı çekiyor. PAX yetkilisi, öğretmen, itfaiyeci, polis bir çok çalışanın emeklilik fonları sayesinde farkında olmadan nükleer silah sektörünü desteklediğini belirtiyor.
Örgüt, tüm dünyada nükleer silahların kullanımına karşı bir direnç geliştiğini belirtiyor. Nükleer silahla konusunda küresel bir yasak getirilmesini savunan PAX, topladığı 45 bin imza ile bu konuyu kısa sürede Hollanda Parlamentosu'nun gündemine taşımak istiyor.
PAX, uluslararası finans kuruluşlarının nükleer silah endüstrisine yatırım yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini savunuyor.