Norveç'te  Sığınmacılara Domuz Eti Dayatması

Norveç'te Sığınmacılara Domuz Eti Dayatması

Norveç'in Göç ve Entegrasyon Bakanı Sylvi Listhaug, ülkeye yeni gelen sığınmacılara verdiği tavsiyelerle gündeme oturdu.

orveç'in Göç ve Entegrasyon Bakanı Sylvi Listhaug, sığınmacılar için kaleme aldığı entegrasyon yazısı ile gündeme oturdu. Kendi Facebook hesabında linkini yayınladığı, Dagbladet gazetesinde kaleme aldığı makalede Listhaug, "Biz sığınmacılara alışmak zorunda değiliz, onlar bize uyum sağlamalı. Bize ve alışkanlıklarımıza. Bu ülkenin değerleri, kanunları ve düzenlemeleri var. Örneğin biz bu ülkede alkol kullanır ve domuz eti yeriz. Eğer burada iş sahibi olup çalışacaklarsa, örneğin domuz eti ve alkol servis edilen hizmet sektöründe çalışacaklarsa buna alışmalı ve eleştirmemeliler" ifadelerini kullandı.

'BİZİM ÜLKEMİZDE HERKES BAŞI AÇIK GEZER'

Hükümet ortağı ve göçmen karşıtı Kalkınma Partisi'nin milletvekili olan 38 yaşındaki politikacı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buraya gelecekler, dilimizi de iyice öğrenmeli ve iş sahibi olarak kendi kendilerine yetmeyi de başarmalılar. Bunun için onlardan net taleplerde bulunmalıyız. Mesela bir iş görüşmesine gittiğiniz zaman eşofman altı ve bere, şapka gibi kıyafetler giyilmeyeceğini bilmelisiniz.Tabi burka ve peçe de olmaz. Bizim ülkemizde herkes başı açık gezer. Norveç'in vergi mükellefleri sizin giderlerinizi karşılamak zorunda değil."

'SEN ÖNCE İNSANLARA ENTEGRE OL'

Listhaug'un 20 binden fazla beğeni alan yazısı yayınlanır yayınlanmaz tepkiler de gecikmedi. Sosyal medyada defalarca istifa çağrıları yapılan Listhaug soğuk ve acımasız olmakla suçlandı. Sığınmacı entegrasyonu üzerine çalışmalar yapan Norveçli kriminolojist Ömer Gilani Syed, Aftenposten gazetesi aracılığı ile bakana 'Mevkinizi gözden geçirin' tavsiyesinde bulundu. Syed, "Eğer sığınmacı sorunu gibi karmaşık sosyal problemlerle nasıl ilgilenilmesi gerektiğine dair deneyimi yoksa o zaman Listhauga koltuğunda kalıp kalmamayı değerlendirmesini tavsiye ederim" dedi. İşçi Partili politikacı Zeynep el Samarai ise "Eğer entegrasyon bakanıysan önce kendin insanlara bir entegre ol, onları bölmekten ve korkutmaktan vazgeç. Burka giyen ve dini ritüellerini uygulayan insanların Norveç'in toplumsal yapısını bozacağını zannetmiyorum" şeklinde uyarıda bulundu.

Norveç Sığınmacı Organizasyonu Başkanı Zaineb Al-Samarai ise "Listhaug, sğınmacıların entegrasyon sorunu yaşamalarının nedeninin sadece kıyafetler, yiyecek ve içeceklerde yattığını sanıyorsa durumu aşırı şekilde küçümsüyor demektir.
Sığınmacıların yeteneklerine göre değerlendirilmeleri, onlara eğitim verilmesi ve ödenek ayrılması gerekli" ifadelerini kullandı.