Nijerya'da Silahlı Saldırı

Nijerya'da Silahlı Saldırı

Nijerya'nın kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinde düzenlenen silahlı saldırıda yaklaşık 100 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis sözcüsü Aminu Lawan, 40'tan fazla kişiden oluşan silahlı grubun eyaletin güneyindeki Ugwar Sankwai, Ungwar Gata ve Chenshyi köylerinde cuma günü geç saatlerde düzenlediği saldırıyı doğruladı.

Köy sakinlerinin uyuduğu saatlerde gerçekleşen saldırıda yaklaşık 100 kişinin öldüğü belirtiliyor. Polis, saldırının kim ve ne amaçla yapıldığını araştırıyor.

Silahlı grubun halkın evlerini yaktığını belirten Ugwar Sankwai köyü sakinlerinden Nuhu Moses, grubun açtığı ateşten kaçarak kurtulduğunu söyledi.

Moses, sadece kendi köyünde 50'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Ölü sayısının Ungwar Gata'da 35 ve Chenshyi'de ise 15 olduğu yönünde bilgiler geliyor.

Kaura Bölge Konseyi Başkan Yardımcısı Daniel Anyip, yaptığ açıklamada, halkın böyle bir insanlık dışı saldırıyı hak etmediğini belirterek, olayda 100'den fazla kişinin öldüğünü kaydetti.

Kaduna Eyaleti Sözcüsü Ahmed Maiyaki ise ahlaksız ve barbarca nitelediği saldırının amacının ve neden yapıldığının sonuna kadar araştırılarak sorumluların bulunacağını vurguladı.

Bölgede insan hakları konusunda faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütünün sözcüsü olan Dr. John Danfulani de saatlerce sürdüğünü belirttiği saldırıdan Fulani kabilesini suçladı.

Kanduna eyaleti yönetimini saldırıya ortak olmakla suçlayan Danfulani,  bu olayın Kaduna'nın güneyindeki halkın tedrici olarak soykırımına ve yok olmasına yol açacağınıı ifade etti.

Etnik, dini ve politik kavgaların yaşandığı Kaduna'nın güneyi uzun süredir rakip grupların mücadelelerine sahne oluyor.