Nijer'de Boko Haram ile Mücadele

Nijer'de Boko Haram ile Mücadele

Boko Haram'ın saldırı düzenlediği Diffa kentinde olağanüstü hal 3 ay daha uzatıldı

Nijer'de Boko Haram örgütüne karşı önlem amacıyla Diffa bölgesindeki olağanüstü hal uzatıldı.
Bakanlar Kurulunun yazılı açıklamasında, Boko Haram'ın saldırı düzenlediği ülkenin güneydoğusundaki Diffa bölgesinde güvenlik durumunun kaygılandırıcı olduğu, bu sebeple olağanüstü halin 3 ay daha uzatıldığı belirtildi.
Diffa'da son bir yıl içerisinde düzenlenen yaklaşık 80 saldırıda yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin de göç etmek zorunda kaldığı bildirildi.
Olağanüstü hal, güvenlik güçlerinin gece gündüz fark etmeksizin evlere baskın düzenleme yetkisini veriyor.
Bölgede ilk Şubat 2015'te ilan edilen olağanüstü hal, örgütün saldırıları yüzünden birkaç kez uzatılmıştı.
Öte yandan, örgüte karşı operasyonlar düzenleyen Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücünden (FMM) General Lamidi Adeosun, Nijer'in başkenti Niamey'de askeri yetkililerle hafta başında düzenlediği basın toplantısında, Afrika Birliği'nin FMM'ye ek destek sözü verdiğini ancak buna yönelik somut bir gelişme olmadığını açıklamıştı.
FMM, Boko Haram'ın saldırı düzenlediği Çad, Kamerun, Nijerya, Nijer ve Benin tarafından 11 Haziran 2015'te oluşturuldu ancak mali, lojistik, siyasi ve teknik sorunlar yüzünden 2016 başında göreve başlayabilmişti. Yaklaşık 10 bin askerin görev aldığı müdahale gücü, Boko Haram saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenliği ve insani yardımlara erişimi sağlamayı hedefliyor.