İran, Mısır Darbesini Destekledi Yalanı

İran, Mısır Darbesini Destekledi Yalanı

Türkiye medyasında dün gece ortaya atılan "İran'dan Mısır darbesine destek" haberi hakkında...

Başta Tımetürk olmak üzere birçok internet sitesinde darbeci Mısır hükümetinin kanalı al ahram''a dayandırılan haberde İran'ın Mısır darbesine devrim diyerek SİSİ'yi destek verdiği iddia edildi.

Darbe yanlısı Ahram sitesinin haberinde, Ali Ekber Velayeti’nin "General Abdülfettah El Sisi'nin Mısır'dan Tahran'a gönderdiği heyetle yaptığı görüşmede 30 Haziran'da ordunun yaptığı askeri darbeyi 'devrim' olarak nitelendirdi." ifadeleri kullanıldı.

Ancak yapılan araştırmalar sonucu böyle bir haberin gerçeği yansıtmadığı görülürken, Ahram'ın yayınladığı haberde fotoğrafın da başka bir bakan'a ait olması gözlerden kaçmadı.

Velfecr.com'un  konuyu araştırarak detaylara ulaşması ile haberin yalan ve  gerçekle alakasının olmadığı görülüyor;

VELFECR'in haberi şöyle;

Bu haberin aslıyla ilgili yaptığımız araştırmada, İran’ın resmi haber kaynaklarına baktık. İrna’nın haberinde Ali Ekber Velayeti’nin Mısır heyetiyle görüşmesinde bu tür ifade kullanmadığı görüldüğü gibi, Mübarek dönemine dönülmemesi gerektiğini vurguladı.

İrna’nın haberi şöyle:

“Rehberlik makamı danışmanı Stratejik Araştırmalar Konseyi Başkanı Ali Ekber Velayeti Mısır heyeti ile görüşmesinde “İran Mısır’daki sorunların kısa zamanda çözülmesini, Mısır’ın geçmişte bölgede oynadığı rolünü oynamasını umut etmektedir” dedi.

Velayeti Salı günü öğleden sonra Mısırlı bir grup aydınla görüşmesinde Mısır’da son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler İran ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirdiğini, bundan dolayı da Mısırlı aydınların düşüncelerine daha çok aşina olduklarını belirtti.

Velayeti “Bir İslam ve Arap devleti olan Mısır İran hiç her zaman önemlidir, Mısır her zaman kültürel, ve medeni bir İslam devleti olmuştur. İran ve Mısır’ın birkaç bin yıldır bir ilişkisi vardır ve her iki ülkenin kalbi hep birbiriyle olmuştur, islam medeniyetinin teşkilinde de temel roller üslenmiştir” dedi.

Mısır’ın hedeflerine her zaman saygı duyduklarını belirten Velayeti “Mısır’ın İslami ve ulusal kimliği çok derindir” dedi.

Mısır’daki gelişmelerin köklerinde Mısır halkının istekleri yattığını hatırlatan Velayeti, “Hüsnü Mübarek döneminin Mısır’da tekrarlanmayacağından eminiz. Arap dünyası Mısır’a bakıyor; her ne zaman bir hükümet Mısır halkının gücünü ortaya koyduğunda Arap milletleri onu izlemiştir. Bugün bizim görevimiz ülkelerimizin bağımsızlığını korumaktır, bu hususta ulusal kimliğimize saygı duymalı ve onu güçlendirmeliyiz. İran ile Mısır arasındaki karşılıklı ilişkiler, diğer Müslüman milletleri ve İslam ülkelerini güçlendirecektir” dedi.

Velayeti “Mısırlı heyet ve grupların İran ziyaretlerinin ve İran heyetlerinin de Mısır’a ziyaretlerinin her iki ülkenin karşılıklı olarak tanınmasında önemli etkileri olacaktır” dedi.

/

Mısır'daki darbe yanlısı Al Ahram gazetesi internet sitesinde söz konusu haberi İran rehberinin danışmanı: 30 Haziran bir devrimdir... başlığını atmış ama haberin içeriğinde, 30 Haziran askeri darbesini devrim olarak tanımlayan Mısırlı heyetten biri. Al Ahram ayrıca habere koyduğu fotoğraf da eski dışişleri bakanı Salihi'nin fotoğrafı. Haberin ciddiyetsizce hazırlandığı ortada.