New York Times Erdoğan'ın  Otoriter Rejimi  Daha Çok Güçlendi

New York Times Erdoğan'ın Otoriter Rejimi Daha Çok Güçlendi

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, bugünkü başyazısında darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘paranoya eşiğindeki otoriter eğilimini daha da güçlendirdiği’ savunuldu

 

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, bugünkü başyazısında darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘paranoya eşiğindeki otoriter eğilimini daha da güçlendirdiği’ savunuldu. Yazıda Erdoğan’ın hedef gözetmeksizin öç almaya giriştiği görüşüne yer verdi.

Erdoğan’ın pervasız intikamı’ başlıklı yazıda, girişilen ‘tasfiye’nin genişliği ve derinliğiyle nefes kestiği belirtildi. Kaç kişinin darbe girişimine destek verdiğinin bilinmediği belirtilirken, “Aynı zamanda Türkiye’nin kırılgan demokrasisinin bu mücadeleden sağ çıkıp çıkamayacağı da, fiilen otoriter bir devlet haline gelip gelmeyeceği de açık değil” dendi.

‘Paranoya eşiğindeki otoriter eğilim daha da güçlendi’

Böyle zamanlarda insanların, halkını hukukun üstünlüğü çatısı altında birleştirecek, demokratik değerleri tekrar teyit edecek ve darbecileri harekete geçiren rahatsızlıkları ortadan kaldırmaya girişecek bir lider görmek istediğini ifade eden New York Times, “Şimdiye dek, Erdoğan bu liderlik testini geçememiş görünüyor. Darbe girişimi Erdoğan’ın liderliğine damga vuran paranoya eşiğindeki otoriter eğilimi daha da güçlendirmişe benziyor” diye yazdı.

‘Türkiye daha da istikrarsızlaşabilir’

İdam cezasının Türkiye’nin NATO ve AB ile ilişkilerini kopma noktasına getireceği uyarısında bulunulan yazıda, “Ama elbette hükümetin müsaade ettiği bir kan banyosu Türkiye’yi daha da istikrarsızlaştırabilir ve Erdoğan’ı, Türiye’nin Müslüman demokrasi modeli vaadini yok eden adam olarak damgalayabilir” ifadeleri kullanıldı.

‘Erdoğan sokağın mesajına kulak vermeli’

Halkın Erdoğan’ın çağrısıyla darbeyi protesto etmek amacıyla sokağa çıkmasına da değinilen yazıda, Erdoğan’a mesaj verildiği de belirtildi: “Darbe girişimini kınamak amacıyla cumartesi günü sokağa dökülen insanlar Erdoğan’ı savunmak için olduğu kadar anayasal demokrasi korumak için de yaptı bunu. Erdoğan’ın bu mesaja kulak vermesi akıllıca olur.”