Netanyahu'ya göre Abbas'a baskı yapılmalı

Netanyahu'ya göre Abbas'a baskı yapılmalı

Natanyahu, Hamas'la ortak hükümet konusunda anlaşan Mahmud Abbas'a uluslararası toplumun baskı yapmasını istedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun, "Hamas'la ortaklığı sona erdirmesi için" Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a baskı yapmasını istedi.

Netanyahu, İsrail Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Hamas liderlerinin İsrail devletini yok etme niyetlerini tekrarladıklarını savunarak, “Hamas ve Fetih arasındaki birlik anlaşmasının, Hamas'ı ılımlı bir çizgiye çekeceğini düşünenler yanılıyor. Filistin otoritesi, Gazze’de yönetimi ele geçireceği yerde bunun tam tersi yönünde işaretler var. Hamas, Filistin otoritesindeki bölgelerde kontrolünü artırıyor. Uluslararası toplum, Hamas’la ortaklığı bırakması için Mahmud Abbas’a baskı yapmalıdır" ifadesini kullandı.

Abbas’ın, daha önceki taahhütlerinin tamamına sadık kalma sözü verdiğini iddia eden Netanyahu, bunlardan ilkininin "Gazze Şeridi dahil Filistin hükümeti kontrolündeki yerlerin demilitarize (silahlı güçlerden arındırılması) edilmesi olduğunu" ileri sürdü.

Avustralya’nın hafta sonu Doğu Kudüs’ün “işgal altında olmadığı” yönündeki açıklamasına da değinen Netanyahu, “Bunu böyle açık ve cesur bir şekilde ifade etmek, sadece eski tarihe yönelik değil, aynı zamanda yakın tarihe yönelik riyakarlık korosunu da hesaba katınca, tazeleyeci bir açıklama oldu” diye konuştu.

Filistin'de, 23 Nisan'da Hamas ve Fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde geçen hafta uzlaşı hükümeti kurulmuştu. Bu hükümetin ardından Filistin'de 6 ay içerisinde seçimlerin yapılması planlanıyor.