Netanyahu'ya Büyük Şok

Netanyahu'ya Büyük Şok

Benyamin Netanyahu'nun başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde partiler 9 Nisan'da erken seçim ilan etti.

Benyamin Netanyahu'nun Başbakanlığı'ndaki koalisyon hükümetinde partiler 9 Nisan'da erken seçim ilan etti. Ultra Ortodoks Yahudilere zorunlu askerlik ve Gazze konularında anlaşmazlığa düşen koalisyonun erken seçim kararı, ABD'nin Suriye'den çekilme açıklamasının ardından geldi.

Naftali Bennett ile Ayelet Şaked, Knesset'te basın toplantısı düzenledi.

Koalisyon hükümetindeki partiler arasındaki toplantıda varılan kararı Netanyahu'nun sözcüsü Twitter'dan duyurdu.

Sözcü, "Koalisyonun liderleri, parlamentoyu feshetme ve nisan ayının başında yeni seçim düzenleme konusunda fikir birliğine vardı" dedi.

Normalde genel seçimin Kasım 2019'da yapılması gerekiyordu.

Likud lideri Netanyahu, Başbakanlık'ta 4. dönemini sürüyor. Netanyahu'nun koalisyon hükümetinin hayatta kalması, 120 vekilli parlamentoda sadece 61 vekile kaldığından pamuk ipliğine bağlıydı.

Son anlaşmazlığın odağında, hayatlarını Yahudi diniyle ilgili eğitim almaya adayan, Yahudiliği en tutucu şekilde uygulayan ve laikliği reddeden haredilere zorunlu askerlik getirilmesiyle ilgili yasa tasarısı var.

Koalisyon partileri toplantısında Netanyahu'nun "Yasa çıkarmak çok zorlaşıyorsa sandığa gitmek gerekir." sözlerinin ardından erken seçim netleşti.

Erken seçim kararının öncesinde ise Yeş Atid lideri Yair Lapid, yasa tasarısı delindiği için partisinin hayır oyu vereceğini açıkladı.

Lapid "Netanyahu, ultra Ortodokslara teslim oldu, çünkü onlardan korkuyor. Bizi enayi yerine koymalarından artık bıktık usandık." dedi.

Geçen ay savunma bakanlığından istifa eden Avigdor Liberman'ın partisi İsrail Evimiz (Yisrael Beiteinu) de yasayı destekleme sözünden çark sinyali verdi.

İsrail Evimiz, pazartesi sabahki açıklamasında, "Destek kararımızı gözden geçiriyoruz. Likud ile ultra Ortodoks partiler arasındaki anlaşmanın yasanın içeriğini boşaltıp boşaltmadığını belirlememiz lazım" dedi.

Haredilere kredi ve bağışlarla paralı askerlik yolu açılmak istendiğini savunan İsrail Evimiz, Likud'un Haredi parti liderlerine yeni hükümet kurulduğunda yasada radikal değişiklik taleplerini yerine getirme sözü verdiğine dair iddiaları gündeme getirdi.

Likud üyeleri ise yasa tasarısının içeriğinin değişmediğini, kimseyle gizli anlaşma yapmadıklarını, Liberman ile Lapid'in bu önemli yasayı destekleme sözlerini tutup tutamayacakları konusunda toplum karşısında sınav verdiğini söyledi.

 

Kaynak : Sputnik