Netanyahu'ya ateşkes tepkisi

Netanyahu'ya ateşkes tepkisi

İsrail Başbakanı Netanyahu’ya, Gazze’de süresiz ateşkesin sağlanmasının ardından ülke içinden yoğun eleştiri var. Anketler de Netanyahu’ya desteğin ciddi biçimde düştüğünü gösteriyor.

Meretz (Güç) Partisi lideri Zahava Galon, ateşkesin Netanyahu’nun stratejik başarısızlığını ortaya koyduğunu belirtti.

Galon, “Netanyahu hiçbir hedefi olmadan bu savaşa girdi ve Hamas’a büyük bir başarı sağlayarak bitirdi” ifadelerini kullandı.

Galon mevcut ateşkes anlaşmasının şartlarının aylar önce Filistin yönetimiyle masaya oturarak sağlanabileceğini ve mevcut anlaşmanın bu ‘gereksiz savaş’ olmadan da yapılabileceğini vurguladı.

Meretz lideri, “Netanyahu başarısızlığının bedelini ödemeli ve artık evine dönmeli” ifadelerini kullandı.

İsrail 2. Kanalı’nın yayınladığı son anket Netanyahu’ya verilen kamuoyu desteğinin yüzde 38’e kadar düştüğünü gösteriyor.

Bir önceki ankette Netanyahu’ya verilen destek yüzde 55 oranında çıkmıştı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır resmi haber ajansı MENA, Gazze'de sağlanan kalıcı ateşkesin 26 Ağustos Salı günü yerel saatle 19:00'da devreye girdiğini açıkladı. Taraflar, Kahire yönetiminin sunduğu iki aşamalı planı kabul etti.

İki aşamalı plan

Ateşkes müzakerelerini yürüten Filistinli ve İsrailli heyetler, Mısır'ın taraflara sunduğu iki aşamalı planı kabul etti.

Mısır'ın önerdiği ilk ateşkes planında ambargonun kaldırılması ve tüm saldırıların durdurulması vardı. O plan kabul edilmedi.

Filistin tarafının kabul ettiği detaylı planda ise Gazze'den ambargonun kaldırılması ile ilgili şu maddeler yer alıyor.

Acilen yapılacaklar:

- Hamas ve diğer tüm Filistinli grupların İsrail'e roket ve havan topu atışını hemen durdurması,

- İsrail'in her türlü saldırılarının tamamen durdurulması ve İsrail'in Gazze'deki müdahalesinin sonlandırılması,

- Tüm sınır kapılarının açılması,

- Gazze'ye insani yardımların girmesine izin verilmesi,

- Gazze'nin sınırlarının kontrolü Hamas'tan alınıp, Mahmud Abbas'ın başında olduğu Filistin uzlaşı hükümetine verilmesi,

- Filistin uzlaşı hükümetinin gözetiminde Gazze'yi yeniden inşa etmek için yardım ve para girişine izin verilmesi,

- Balıkçılık yapabilmek için İsrail'in Gazze karasularında uyguladığı ablukanın 6 milden başlayarak daha sonra yavaş yavaş genişletilmesi (Filistinliler bu sınırın uluslararası kanunlara uygun şekilde 12 mile çıkmasını istiyor) ,

- Elektrik sorununun çözülmesi,

Ayrıca bir ikili anlaşmayla Mısır da Gazze'yle 14 kilometrelik sınırı paylaştığı Refah kapısını açmayı kabul etti.

Uzun vadeli adımlar:

Filistin tarafının Mısır'ın güvencesiyle, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bir ay sonra müzakere edilmesini kabul ettiği maddeler ise şöyle:

- İsrailli üç gencin öldürülmesinin ardından İsrail tarafından tutuklanan Hamas üyelerinin serbest bırakılması isteniyor. Hamas daha önce bu olaya müdahil olmadığını açıklamıştı ancak üst düzey bir Hamas yetkilisi daha sonra olayın Hamas tarafından yapıldığını kabul etti.

- Mahmud Abbas da İsrail ile barış görüşmelerinin sonlanmasıyla özgürlük umutları kaybolan Filistinli mahkumlar hakkında yeniden görüşülmesini istiyor.

- Gazze Havaalanı'nın yeniden inşa edilmesi ve aktif hale getirilmesi isteniyor.

- Gazze'de ticaret için bir liman kurulması isteniyor.

- Hamas, bir yıldır maaş alamayan 40 bin Filistinli polis ve hükümet çalışanının ücretlerinin ödenebilmesi için, dondurulan hesapların yeniden aktif hale getirilmesini istiyor.