Netanyahu’ya “ArapLiderle Görüşmeme” Çağrısı

Netanyahu’ya “ArapLiderle Görüşmeme” Çağrısı

İsrail Evimiz Partisi Genel Başkanı Avigdor Liberman, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya Birleşik Arap Listesi Başkanı Eymen Ahman Odeh ile görüşmeme çağrısı yaptı.

Liberman, Netanyahu’nun, İsrail Meclisi Knesset’teki Arap milletvekillerinin kurduğu Birleşik Arap Listesi lideri Odeh ile görüşmemesini isteyerek, “Odeh, İsrail devletinin meşruiyetine en şiddetli şekilde muhalefet edenlerden birisi ancak İsrail’i yıkma niyetini saklayabilecek gülümseyen bir yüze sahip” ifadelerini kullandı.

 “Yanlış yapma lüksümüz yok” diyen Liberman, Netanyahu’nun seçim günü yaptığı “Araplar sandığa hücum ediyor” şeklindeki sözlerini de hatırlattı.

İsrail Meclisindeki milletvekilleri ile Başbakan arasında rutin görüşmeler yapılıyor. Netanyahu ile Odeh görüşmesi de bu kapsamda değerlendiriliyor.

İsrail'de 17 Mart'ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Birleşik Arap Listesi, 120 sandalyeli mecliste 13 koltuk elde etmişti.

- Nüfusun 2 milyonu Filistinli

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, İsrail vatandaşlığı alan söz konusu Filistinlileri "İsrailli Arap" diye tanımlıyor.

Filistinliler ise İsrail'i "işgalci" gördükleri için bu bölgeyi "1948 toprakları" olarak nitelendiriyor. İsrail'in 1967'de işgal ettiği Gazze ve Batı Şeria'da ise yaklaşık 4 milyon Filistinli yaşıyor.

AA