Netanyahu'dan 'Şaron Tipi' Provokasyon

Netanyahu'dan 'Şaron Tipi' Provokasyon

İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz de El Halil'de mukaddes mekanlara girmişti

listinliler Şaron'u taklit ederek provokatif şekilde İbrahim Camii'ne gelmeyi planlayan İsrail Başbakanı Netanyahu'yu bu geziyi iptal etmesi yönünde uyardı.

Filistin'deki "Kudüs ve Kutsal Mekanlara Destek için İslam-Hristiyan Komisyonu" ile Hamas Hareketi ve El Fetih,  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu kışkırtıcılıkla suçlayarak İbrahim camii'ne gelmemesi yönünde uyardı. Eski başbakan Şaron'un Mescidi Aksa'ya yaptığı prıovakatif  baskın sonunda iğkin ci intifada başlamıştı.

Komisyon'un Genel Sekreteri Henna İsa tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, İsrail basınında yer alan Netanyahu'nun, "genel seçimler bahanesiyle", El-Halil'deki İbrahim Camii'ni ziyaret etmesi olumsuz sonuçlar doğurabilir" denildi.

Gerçekleşmesi halinde bu adımın 2000 yılında eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un, "İkinci İntifada"nın (Aksa İntifadası) patlak vermesine neden olan Mescid-i Aksa'ya girmesi olayına benzeyeceğini belirten İsa, "Netanyahu bunu gerçekleştirirse sonuç aynı olacak" yönünde uyardı.

İsa, açıklamasında İsrail'deki siyasetçilerin seçim kampanyasına Filistin konusunu dahil ederek, Yahudilerin desteğini almayı hedeflediğine de değindi.

El Fetih Hareketi de bir açıklama yaparak Netanyahu'yu ziyaret konusunda uyardı ve kışkırtıcı hareketlerden kaçınmasını istedi.

BİR TEPKİ DE HAMAS’TAN

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada da Netanyahu'nun İbrahim Camii'ne girmesinin "tehlikeli şekilde gerginliğin tırmanışa geçmesine" neden olacağı belirtildi.

Böyle "saygısızca" bir hareketin olumsuz sonuçları beraberinde getireceğinin ifade edildiği açıklamada, Filistin halkının böyle bir durum karşısında sessiz kalmayacağı vurgulandı.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in haberine göre, Netanyahu, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri ve çeşitli bölgeleri ziyareti kapsamında gelecek hafta El-Halil'deki İbrahim Camiine gitmeyi planlıyor.

İbrahim Camii’nde 1994 yılına kadar Yahudiler, belli saatlerde "Hazreti İbrahim’in mezarını" ziyaret ediyordu. Baruch Goldstien isimli aşırı sağcı Yahudinin 25 Şubat 1994'te cami cemaati üzerine ateş açarak 29 Filistinliyi öldürmesi ve 125'ini yaralamasının ardından İsrail yönetimi, güvenlik gerekçesiyle caminin yarısını Yahudiler için mabede dönüştürmüştü.

DÜNYA BÜLTENİ