Netanyahu'dan ilginç Obama mesajı!

Netanyahu'dan ilginç Obama mesajı!

Binyamin Netanyahu, ABD ziyareti öncesi "Obama ile şahsi problemim yok" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,ABD Kongresi'ne hitap etmek üzere önümüzdeki ay Washington'a yapmayı planladığı geziye yönelik eleştirilere cevaben, "Obama ile şahsi bir probleminin olmadığını" belirtti.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Barack Obama’ya meydan okumak için değil, ülkemin ayakta kalabilmesini etkileyen konularda sesimi yükseltme sorumluluğum olduğu için ABD’yi ziyaret edeceğim" yorumunu yaptı.

ABD Kongresi'ne hitap edecek olmasını, "Kongre’nin İran ile yapılacak nükleer anlaşmada önemli bir rol üstlenme" ihtimaline bağlayan Netanyahu, İran’a yapılan nükleer anlaşma teklifiyle ilgili ABD yönetimi ile derin bir anşaşmazlık içerisinde olduklarını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Almanya (5+1) tarafından sunulan teklifin, İsrail’in "varlığını tehdit etme" konusunda İran'a imkan sunacağını savunan Netanyahu, "Bu rejim, kendisini İsrail’in yok edilmesine adadığını açıkça ilan etti. Anlaşma teklifi İran’a kısa sürede nükleer silaha sahip olma imkanı sunuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Obama ile şahsi probleminin olmadığını" belirten Netanyahu, "Obama’nın İsrail için birçok alanda yaptıklarından son derece memnun olduğunu kaydetti.

İsrail ile ABD’nin ilişkilerinin "partiler üstü" olduğunu ifade eden Netanyahu, geçmiş yıllardaki ABD yönetimleriyle yaşanan birçok anlaşmazlığa rağmen iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendiğini vurguladı.

Netanyahu'ya, ABD Kongresi'ne hitap etmek üzere Washington'a yapmayı planladığı ziyareti iptal etmesi yönünde İsrail ve ABD'den çağrılar ise gelmeye devam ediyor.

Ziyaretin, İsrail’de 17 Mart’ta yapılacak erken seçimleri etkilemeye yönelik olduğunu savunan taraflar, Netanyahu'nun, oylarını arttırma umuduyla ziyareti planladığını savunuyor.

ABD yönetimi ziyareti, basına açıklanmasından hemen önce öğrenmesi nedeniyle, protokol kurallarının çiğnenmesi olarak görüyor. ABD Başkanı Obama, İsrail'de genel seçimlerin yaklaşması nedeniyle Netanyahu ile görüşmeyeceğini açıklamıştı.

ABD'de yabancı liderlerin Kongre'de hitap etmesine yönelik davetler genellikle Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı ile istişare ediliyor. Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Netanyahu'yu davet ederken Beyaz Saray'a danışmadığını belirtmişti. 

Netanyahu, daha önce Temmuz 1996 ve Mayıs 2011'de ABD Kongresi'nin ortak oturumlarına hitap etmişti.