"Netanyahu Kral Abdullah'la görüştü" iddiası

"Netanyahu Kral Abdullah'la görüştü" iddiası

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Ürdün Kralı Abdullah'la Amman'da bir araya geldiği iddia edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Ürdün Kralı Abdullah'la Amman'da bir araya geldiği iddia edildi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Netanyahu, cumartesi günü Ürdün'ün başkenti Amman'a giderek, Kral Abdullah'la, "Kudüs'te artan şiddet olayları ve Mescid-i Aksa'nın durumu hakkında" görüştü.

Haaretz gazetesinin haberinde, iki liderin "Mescid-i Aksa'da son dönemde yükselen tansiyonu düşürme konusunda işbirliğini arttırma kararı aldıkları" belirtildi. Ayrıca, Netanyahu'nun Aksa'ya Yahudilerin girişi konusunda yeni bir düzenlemeye gitmeyecekleri ve statükoyu koruyacakları konusunda taahhütte bulunduğu iddia edildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, görüşmeyle ilgili bilgilerinin olmadığını ifade etti. İsrail Başbakanlık Ofisi Basın Sözcüsü Mark Regev ise görüşmeyi teyit edemeyeceğini söyledi.

İki ülke arasında 1994 yılında imzalanan barış anlaşmasına göre, Kudüs'teki Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanların idaresi konusunda Ürdün hükumetinin özel bir rolü olduğunu kabul edilmişti. İsrail'in son dönemde Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, bu anlaşmanın sekteye uğradığı yönünde eleştirilere neden olmuştu.

Netanyahu önceki gün, meclis üyelerine yaptığı çağrıda, "Tansiyonu arttıracak adımlardan kaçınmalarını" istemişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Perşembe günü Mescid-i Aksa'nın kapatılmasından dolayı kaygı duyduğunu belirterek, mevcut statükonun devam ettirilmesi çağrısında bulunmuştu.