Netanyahu: IŞİD ve Hamas Aynı

Netanyahu: IŞİD ve Hamas Aynı

Netanyahu'dan BM İnsan Hakları Konseyi'ne sert eleştiri...

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in sivil hedeflere saldırması ve çok sayıda çocuk ve kadını öldürmesi nedeniyle soruşturma başlatan BM İnsan Hakları Konseyi için "BM İnsan Hakları Konseyi, masum sivilleri koruma misyonuna ihanet ederek Terörist Hakları Konseyi oldu" dedi.

 

Netanyahu, BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında yaptığı konuşmada, IŞİD, İran'ın nükleer programı, Filistin ve Hamas konularına değindi.

 

Konuşmasında IŞİD ve benzeri oluşumların nihai olarak tüm dünyayı kontrol etmeyi amaçladıklarını belirten Netanyahu, "IŞİD ve Hamas aynı zehirli ağacın dallarıdır ve aynı fanatik öğretiyi benimsiyorlar" dedi.

 

İran'ın nükleer programına da değinen Netanyahu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin sözlerinin "cezbedici oyun" olduğunu savunarak "Bu sözler sadece ambargonun kaldırılması ve İran'ın bombaya ulaşmasındaki engellerin bertaraf edilmesi amacıyla kullanılıyor. İran atom bombasını üretince bu gülücükler kaybolacak" diye konuştu.

 

İran'ın askeri nükleer kapasitesinin tamamen işlevsiz hale getirilmesini isteyen Netanyahu, "IŞİD'i mağlup edip İran'ın nükleer silah yapabilmenin eşiğinde olmasına izin vermek çatışmayı kazanıp savaşı kaybetmektir" dedi.

 

"YENİ BİR ORTADOĞU VAR"

 

Netanyahu, Gazze'ye düzenledikleri saldırıya ilişkin de açıklama yaparak Hamas'ın Filistinli sivilleri kalkan olarak kullandığını öne sürdü.

 

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda sivil kaybını en aza indirmeye çalıştığını savunan Netanyahu, BM İnsan Hakları Konseyi'ni de sert biçimde eleştirerek, "BM İnsan Hakları Konseyi, masum sivilleri koruma misyonuna ihanet ederek Terörist Hakları Konseyi oldu" dedi.

 

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 2 binden fazla sivilin öldürülmesi, okul, hastane, altyapı tesisleri ve binaların bombalanması nedeniyle soruşturma başlatma kararı almıştı. Soruşturmada İsrail'in savaş suçu işleyip işlemediği incelenecek.

 

Netanyahu, konuşmasında İsrail'in kendini savunma hakkına bazı üyelerin yeterli önemi vermediğini de belirterek, İsrail'in tek başına da olsa kendini savunmaya devam edeceğini kaydetti.

 

Ortadoğu'da yeni tehlikelerin ve yeni fırsatların bulunduğunu anlatan Netanyahu, "Yeni bir Ortadoğu var. İsrail bu yeni Ortadoğu'da Arap ortakları ile tehlikeleri göğüsleme ve fırsatları değerlendirmeye hazırdır" diye konuştu.

 

NETANYAHU'YA PROTESTO

 

Netanyahu'nun konuşması sırasında, BM Genel Merkezi'nin karşısındaki parkta toplanan bir grup Yahudi, İsrail'i ve Netanyahu'nun sözlerini protesto etti.

 

Filistin bayrağı açıp İsrail'e ambargo pankartları taşıyan grup, Netanyahu'nun konuşmalarını kabul etmediklerini ve İsrail'in Yahudiliğin temellerine ters olduğunu belittiler.

 

Filistin' e özgürlük isteyen gruptan Yehuda Littmann, İsrail'in Yahudiliği temsil etmediğini ve kendilerinin İsrail'e karşı olduklarını vurgulayarak Siyonizmi kesinlikle reddettiklerini söyledi.

 

"ABBAS YOLUNU KAYBETTİ"

 

Öte yandan BM'de basın toplantısı düzenleyen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın BM Genel Kurul konuşmasını eleştirdi.

 

Bu konuşmayla Abbas'ın barışa niyeti olmadığını gösterdiğini iddia eden Lieberman, "Abbas yolunu kaybetti. İç siyasi sorunlar nedeniyle karar veremiyor'' dedi.

 

İsrail'in barış çabalarına destek verdiğini ve bu konuya olan bağlılığını ispatladığını savunan Lieberman, karşılarında güvenilir bir muhatap olmadığını öne sürdü.

 

AA