Netanyahu: “İran Bizi Tanırsa Ruhani iİe Görüşürüm”

Netanyahu: “İran Bizi Tanırsa Ruhani iİe Görüşürüm”

Geçtiğimiz hafta Kanada CTV kanalına demeç veren İsrail Başbakanı Netanyahu İsrail, Ortadoğu ve İran’la ilgili beyanatlarda bulundu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İran yönetimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Netanyahu her ne kadar Davos Dünya Ekonomik Forumu’nda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeyeceğini söylese de İran’ın İsrail’i tanıması halinde bir görüşme ayarlayabileceklerini dile getirdi.

Kanadalı CTV kanalında sorulara cevap veren Netanyahu, ancak İsrail ile barış isteyen ve İsrail’i tanımaya hazır bir liderle görüşmeyi isteyeceğini vurguladı. Netanyahu röportajda bu hafta içinde İsrail’i ziyaret edecek olan Kanada Başbakanı Stephen Harper’a İsrail destekçisi olduğu için gelen eleştirileri de değerlendirdi. Netanyahu Kanada’da Harper’ı eleştirenleri bölgenin gerçeklerinden bihaber olmakla suçladı. İsrail Başbakanı Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler sonrasında çoğu Arap ülkesinin İran’a ve Mısır’daki Müslüman Kardeşlerin yükselmesi ile bölgede esen radikal İslamcı rüzgârlara karşı İsrail’i artık bir dost olarak gördüğünü fakat bunu henüz açıkça ifade edemediğini iddia etti.

Filistinliler ile barış konusuna da değinen Netanyahu, savaşlardan ve savaşlar arası dönemlerde terör saldırılarından etkilenen İsraillilerin barışı en çok isteyen taraf olduğunu tekrarladı. Öte yandan İsrail yanı başında kurulacak bir Filistin Devleti’ni tanımaya razı iken, Filistinlilerin İsrail’i bir Yahudi Devleti olarak tanımadığını belirtti. Netanuahu, İsrail’in yerleşimleri hakkında süre gelen tartışmaların da barış görüşmeleri sürecinde çözüleceğini sözlerine ekledi.

YAHUDİ ŞALOM GAZETESİ