Netanyahu için Son Tarih '6 Mayıs'

Netanyahu için Son Tarih '6 Mayıs'

17 Mart'ta gerçekleşen İsrail seçimlerinin ardından gözler hükümeti kurma görevi verilen Netanyahu'ya çevrildi. Netanyahu'nun hükümeti kurmak için 6 Mayıs'a kadar süresi bulunuyor

srail medyasında yer alan haberlere göre, ülkede yapılan 17 Mart genel seçimlerinin ardından İsral Başbakanı ve Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu'ya verien hükümeti kurma süresinin sonuna yaklaşılırken, Likud ve Kulanu partileri anlaşmaya vardı. İki parti arasında varılan anlaşma kapsamında, Kulanu lideri Kahlon'un Ekonomi Bakanlığı'nı devralması bekleniyor. Kahlon'a ayrıca Planlama ve İmar İdaresi'nin sorumluluğunun da verilmesi planlanıyor. 
Kulanu milletvekillerinden Yoav Galant'a İskan Bakanlığı'nın, Eli Alalouf'a ise Çevreyi Koruma Bakanlığı'nın verileceği belirtiliyor.
Böylece, ultra-ortodoks parti Birleşik Tora Yahudiliği'nden (UTJ) sonra Kulanu, koalisyon görüşmelerinde Likud ile anlaşmaya varan ikinci parti olmuş oldu.
UTJ ile varılan uzlaşıya göre ise parti milletvekili Ya'acov Litzman'ın Sağlık Bakanlığı koltuğuna oturması beklenirken, Moşe Gafni'nin Knesset Ekonomi Komitesi başkanlığına, Meir Porush'un ise Eğitim Bakanı Yardımcılığı'na getirilmesi öngörülüyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud önderliğinde sürdürülen hükümeti kurma görüşmelerinde Şas, İsrail Evimiz ve Yahudi Evi partileriyle de anlaşılması halinde koalisyon kurmak için yeterli olan 67 koltuğa ulaşılmış olacak.
Ancak, aşırı-sağcı Şas Partisi lideri Aryeh Deri, Likud ile sürdürülen koalisyon görüşmelerinden çekildiğini açıklamasının ardından, müzakere masasına dönmek için, "Temel tüketim ürünlerinde 'yüzde 0' vergi ve 'sosyal politikaları etkileyebilecek bir bakanlığın kendilerine verilmesi'" gibi şartlar öne sürmesi, görüşmelerde sonuca varılmasının biraz daha zaman alacağını gösteriyor.
Netanyahu'nun hükümeti kurmak için 6 Mayıs'a kadar süresi bulunuyor.
(AA)