Netanyahu, bu konuda kanıt sunacağız

Netanyahu, bu konuda kanıt sunacağız

İran'ı silah yüklü gemi hakkında "yalan söylemekle" suçlayan İsrail Başbakanı Netanyahu, bu konuda kanıt sunacaklarını açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'dan Gazze'ye silah taşıdığı gerekçesiyle geçen hafta İsrail ordusunun Kızıldeniz’de el koyduğu gemiyle ilgili olarak "İran en yüzsüz biçimde yalan söylüyor" dedi.

ABD ziyaretininin ardından dün İsrail’e dönen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bugün topladığı bakanlar kurulu toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu.

Netanyahu, Hamas'a gelişmiş füze taşıdığı gerekçesiyle geçen çarşamba Kızıldeniz’de el konulan Panama bandıralı gemiyle ilgili İran'dan gelen yalanlamaya karşı İsrail'in kanıtlar sunacağını söyledi. Netanyahu şöyle devam etti:

"İran gemisi dün gece İsrail’e ulaştı. Yakalanan gemiyle ilgili iki hedefimiz vardı: 'İsrail vatandaşları için doğrudan tehlike oluşturan ölümcül silahların Gazze’deki terörist organizasyonların eline geçmesini önlemek ve silah yüklü geminin arkasındaki İran'ın gerçek yüzünü ortaya çıkarmak'. İran bu işe karıştığını tamamen yalanladı, en yüzsüz biçimde yalan söylüyor. Kanıtları yarın ya da daha sonra sunacağız."

Netanyahu, nükleer müzakerelerle ilgili temaslarda bulunmak üzere Tahran'da bulunan Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a da konu hakkında İranlı muhataplarından açıklama istemesi çağrısında bulundu. Netanyahu, "Sayın Ashton’dan İranlılara, terör örgütlerine silah sevkiyatı hakkında soru sormasını rica ediyorum. Eğer sormazsa neden sormuyor? Kimsenin Tahran rejiminin bu gerçek ve kanlı eylemlerini görmezden gelmeye hakkı yoktur" diye konuştu.

İsrail ordusu Kızıldeniz açıklarında el koyduğu ve içinde İran'a ait silahların olduğunu iddia ettiği Panama Bandıralı Klos-C adlı gemiyi dün gece İsrail Deniz Kuvveteri'ne ait 4 destroyer eşliğinde Akabe Körfezindeki limanı Eliat'e çekmişti.

Eliat bölgesine "demir kubbe" bataryası 

Bu arada İsrail ordusunca el konulan İran gemisinin bulunduğu limanın çevresinde, "demir kubbe" adı verilen savunma sistemi bataryaları yerleştirdiği bildirildi.

İsrail devlet radyosu, İsrail Hava Kuvvetleri'nin Eliat bölgesine "demir kubbe" bataryalarını yerleştirdiğini duyurdu. Deniz kuvvetlerinin de gemideki tüm silahları tahliye edip, el koyduğu belirtilen haberde, güvenlik önlemleri çerçevesinde, limanın büyük bölümünün de kapatıldığı kaydedildi.

İsrail ordusu, 5 Şubat'ta Gazze'ye geliştirilmiş füze taşıdığını öne sürdüğü bir İran gemisine el koyduğunu ve geminin İsrail'in güneyindeki Eliat Limanı'na çekildiğini açıklamıştı. İran ise söz konusu iddiayı yalanlamıştı.