Nepal'de 1.4 milyon insanYardım Bekliyor

Nepal'de 1.4 milyon insanYardım Bekliyor

Nepal'deki depremde ölü sayısı 5 bini aşmı durumda. Son olarak meydana gelen toprak kaymasında yüzlerce insan öldü. Bölgede 1.4 milyon insanın gıda ihtiyacı var. Türkiye'den de ekipler bölgede faaliyet göstermeye başladı

Nepal'de dört gün önce meydana gelen depremde ölenlerin sayısının 5 bini aştığı bildiriliyor. Kurtarma ekipleri birçok köy ve kasabaya yoların kapanması yüzünden ulaşamazken, Başbakan Suşil Koirala ölü sayısının 10 bini aşabileceğini söyledi.

7,8 büyüklüğündeki şiddetindeki depremin özellikle dağlık bölgelerde ne düzeyde bir hasara yol açtığı hâlâ net değil.

Başbakan Koriala bu çapta bir felaketle başedebilecek ekipman ve insan gücüne sahip olmadıklarını söyledi. Koriala, uluslararası yardımları da kabul ettiklerini açıkladı.

Depremin meydana gelmesinden bir gün sonra Türkiye'den yola çıkarak bölgedeki çalışmalarına katılan GEA arama-kurtarma ekipleri şu ana kadar iki kişiyi enkaz altından çıkardı.
YÜZLERCE KİŞİ DE HEYELANDA ÖLDÜ

Nepal'in başkenti Katmandu'nun kuzeydoğusundaki dağlık Sindupalçok kasabasında meydana gelen heyelanlarda 1182 kişinin hayatını kaybettiği, 376 kişinin de ağır yaralandığı belirtiliyor. Deprem sırasında yaşanan toprak kaymaları nedeniyle dev kayaların yuvarlandığı bildirilmişti.

Arama-kurtarma çalışmalarını aksatan en önemli konu da yine toprak kaymaları. Dağlık bölgelerde yolların kapanması nedeniyle hem tıbbi malzeme nakli aksıyor hem de ekipler enkaz altındakilere ulaşılması gecikiyor.
TÜRKİYE'DEN EKİPLER BÖLGEDE
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, deprem sonrasında, bölgeye ulaşan ilk arama kurtarma ekiplerinden biri olan AFAD ekibi, enkazdaki çalışmalarını başkent Katmandu yakınlarındaki Pukhulachhi'de sürdürüyor.
AFAD'ın koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplam 93 kişilik bir ekip, Kathmandu'da çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.
Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra sağlık ve insani yardım faaliyetleri de sürüyor. Katmandu'da halk sağlığı ve ilk yardım çalışmaları yürüten Sağlık Bakanlığı, Baktapur'da ise sahra hastanesi kurmayı planlıyor.
Bölgeye ilk etapta battaniye ve gıda yardımı ulaştıran Türk Kızılayı ise Nepal'deki çalışmalara katkıda bulunmak isteyenler için yardım kampanyası başlattı.
"3 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI"
Öte yandan, AFAD'ın 26 kişilik arama kurtarma ekibi, önceki gün, Pukhulachhi'deki bir enkazdan 3 kişinin cansız bedenine ulaşmıştı.
Pokhara bölgesinin güneyinde yerel saat ile 11.41'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem, Nepal'in son 80 yılda yaşadığı en şiddetli deprem oldu.
Yaklaşık 8 milyon insanın depremden etkilendiği Nepal'de, 1,4 milyondan fazla insanın gıda ihtiyacı duyduğu tahmin ediliyor.
Başbakanlık AFAD, Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, gelişmeleri yakından izliyor.