Nepal Müslümanlarının ilk meal heyecanı ve İHH

Nepal Müslümanlarının ilk meal heyecanı ve İHH

 

 
Biliyorsunuz, İHH İnsani Yardım Vakfı her sene 100'ü aşkın memlekette kurban kesiyor.

Bu memleketler arasında Nepal de var.

Geçen bayramda kurban kesmek için Nepal'e giden İHH heyeti, oradaki Kur'an meali çalışmalarına da maddi katkıda bulunmıştu.

Son derecede önemli bir hizmet, zira Nepal dilinde bir meal ilk kez hazırlanıyordu; Arapça bilmeyen Nepallı Müslümanlar, Allah Azze ve Celle'nin kitabını bir bütün olarak ilk kez anlayarak okuyacaklardı.

Geçtiğimiz günlerde, bu heyecan verici projenin tamamlandığını haber aldık.

Nepallı Müslümanlar kendi dillerindeki bir meale nihayet kavuştular, elhamdülillah.


* * *
İslam dünyasına ilişkin özgün haberler konusunda 1 numara olan Timeturk (www.timeturk.com) bildiriyor:

"Güneydoğu Asya'da Nepal dilini konuşan insanlara İslam'ı anlatma projesinin bir parçası olarak Kur'ân-ı Kerim ilk kez bir bütün olarak Nepal diline çevrildi. Nepal'deki en büyük İslami kuruluş olan İslami Sangh'ın beş yıl önce başlattığı bu proje, faaliyetlerini Londra'da sürdüren El-Kur'ân Akademisi'nin destekleriyle tamamlandı. Türkiye'den de İHH İnsani Yardım Vakfı, tercüme çalışmaları için maddi destekte bulundu. 2 milyona yakın Müslüman'ın yaşadığı Nepal'de, bugüne kadar küçük bölümler halinde yayımlanmış Kur'an tercümeleri dışında Nepalce yayımlanmış Kur'an-ı Kerim meali bulunmuyordu. Nepal'in 30 milyonluk nüfusunun yüzde 80'ini Hindular oluşturuyor. Nepalce'de Kur'an tercümesinin bugüne kadar yapılmamış olması İslam'ın Nepal'de yayılmasının önündeki en büyük engeli teşkil ediyordu. "Artık Allah'ın mesajını kendi dilimizden öğreneceğiz" diyen İslami Sangh üyesi Cemile Meryem'e göre bu meal, birçok Nepalli Müslüman ve gayr-i Müslimlerin İslam'ı daha iyi anlamaları için önemli bir kapı açacak.

Nepal dilinde Kur'an-ı Kerim mealinin tanıtımı Nepal'in başkenti Katmandu'da düzenlenen özel bir törenle gerçekleştirildi. Törene Müslüman din bilginlerinin yanısıra Hindu ve Budist din adamları da katıldı. Törende konuşan Nepal İslami Sangh Teşkilatı Başkanı Mevlana Nazrul Hasan Falahi, yaptığı açıklamada, "Kur'an'ın Nepal dilinde çevirisini hazırlayarak Nepal halkına Allah'ın (c.c.) mesajını ulaştırmak istedik" dedi. İslami Sangh Genel Sekreteri Faizan Ahmad de "Kur'an hayatın tam bir şifresidir ve bütün insanlık için doğru bir rehberdir" diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim mealini Mevlana Alaaddin Falahi hazırladı. Projede Nepalli dil bilimcileri de yıllarca çalıştı. Meal, toplam 1168 sayfa. Nepal dili, Nepal haricinde Bhutan, Myanmar ve Hindistan'ın bazı kesimlerinde konuşuluyor. Bu da çalışmanın ne kadar olumlu ve yerinde bir çalışma olduğunu gösteriyor.

Artık kutsal kitaplarını kendi dillerinde okuyup anlayacak olan Nepalli Müslümanlar, büyük bir mutluluk yaşadı. İlk baskısı yapılan Kur'an-ı Kerim'i alan Müslümanlar, bir an önce kitabı baştan sonra okumanın heyecanını yaşadıklarını dile getirdiler. Sevinç gözyaşlarını tutamayan Nepalli Müslümanlar, bu hayra vesile olan herkese teşekkür etti."


* * *
Biz de bu tarihî öneme sahip hizmette emeği geçen İHH'lı dostlarımıza -ve İHH'nın bu gibi hizmetlerini finanse eden himmet ehline- cân-ı gönülden teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun.

 

yenişafak

Bu yazı toplam 1595 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar