Nekse'nin 49. yılı Anıldı

Nekse'nin 49. yılı Anıldı

1967 yılında İsrail'in filistin'e ait yerleri işgal ettiği gün olan Nekse Günü'nün anma törenlinde konuşan eski Filistin Kudüs İşleri Bakanı Abdulkadir "İsrail, tüm çabalarına rağmen Kudüs'ü Yahudileştiremedi" açıklaması yaptı

Kudüs'teki Filistinliler, İsrail'in 49 yıldır süregelen yoğun Yahudileştirme çabalarına rağmen bunu başaramadığını belirtti.
İsrail'in Gazze Şeridi, Batı Şeria, Sina Yarımadası ve Golan Tepelerini ele geçirdiği Nekse'nin (Toprak Kaybetme Günü) 49'uncu yılı münasebetiyle konuşan Filistinliler, İsrail'in kendilerini azınlık durumuna düşürmek, Yahudileştirmek ve İsraillileştirmek için çalıştığını kaydetti.
Eski Filistin Kudüs İşleri Bakanı Hatim Abdulkadir, İsrail'in tüm çabalarına rağmen Kudüs'ü Yahudileştiremediğini söyledi.
Abdulkadir, "İsrail, Kudüs'te Filistinlilere ait onlarca eve el koydu. Yine de bu rakam Filistinlilere ait evlerle kıyaslanınca çok az. Kudüs'teki Eski Şehir'de ikamet eden Yahudiler 3 bin ila 4 bin kişi. Kudüs'teki Filistinlilerin nüfusu ise 36 bin." dedi.
İsrail'in Filistinlilere yönelik azınlık planının sürdüğüne dikkati çeken Abdulkadir, "İsrail Yahudileştirme konusunda başarısız oldu ama İsraillileştirmeyi başardı. İsraillileştirme ve Yahudileştirme birbirinden faklı şeyler. İsraillileştirme İsrail kurumları tarafından kent halkına verilen hizmet. Ama Yahudileştirme kentteki dini, kültürel, tarihi sembolleri değiştirmek." diye konuştu.
Abdulkadir, Yahudileştirme politikasıyla mücadele için İslam toplumunun yardımı sürdürmesi gerektiğini vurguladı.
"İSRAİL DEMOGRAFİK YAPIYI DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR"
İslam İşbirliği Teşkilatı Filistin Temsilcisi Avukat Ahmed el-Ruveyda da İsrail'in 49 yıldır Kudüs'teki İslam ve Hristiyanlık dokusunu silemediğini belirterek, İsrail'in Yahudi yerleşim yeri projeleriyle demografik yapıyı değiştirmeye çalıştığını anlattı.
Filistin halkının İsrail'in her türlü uygulamasına rağmen direnişi sürdürdüğünü söyleyen Ruveyda, bunun devam etmesi için İslam ülkelerinin yardımının gerektiğine dikkati çekti.
Faysal el-Huseyni Vakfı Başkanı Abdulkadir el-Huseyni ise şunları kaydetti:
"İsrail hala eğitimi Yahudileştirmeye çalışıyor ancak çoğu okulda Filistin müfredatı okutuluyor. Her yıl bunun mücadelesini veriyor ve kazanıyoruz. İsrail, özelikle sağcı Eğitim Bakanı Naftali Bennett'in varlığıyla, Filistinlilerin fikirlerine, zihinlerine, kültürlerine nüfuz etmek için çabalarını sürdürüyor ancak biz merkezler, okullar vasıtasıyla bununla mücadele edebiliyoruz."
İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'yi işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı'nın başladığı 5 Haziran, Filistinliler tarafından her yıl “Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adıyla anılıyor. Filistinliler Nekse'yi, 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullandıkları "Nekbe'nin" (Büyük Felaket) devamı olarak görüyor.
İsrail, Filistinliler tarafından "Nekse" olarak adlandırılan 1967'deki 6 Gün Savaşı'ndan beri Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgal altında tutuyor.