Nefret Suçu Artık TCK'da

Nefret Suçu Artık TCK'da

Kanunla, Roman vatandaşlar için toplumda yaygın olarak kullanılan 'çingene' tabiri artık kullanılamayacak

Demokratikleşme paketi olarak bilinen Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Sabaha kadar süren mesai sonucu kabul edilen paketle 'ayrımcılığın' yanı sıra 'nefret suçu' da kanun kapsamına alınıyor.

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Kanunla, 'ayrımcılığın' yanı sıra 'nefret suçu' da kanun kapsamına alınıyor. Böylece, söz konusu suçun nefrete dayalı ayrımcılık olduğuna vurgu yapılıyor. Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle; bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini, bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını, işe alınmasını, olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bir kamu faaliyetinin yürütülmesi ya da kamu makamlarının verdiği izne dayalı olarak sunulan hizmetlerden yararlanılmasına engel olunması suçunun cezası artırılarak, bu fiili işleyenler hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.

'ÇİNGENE' TABİRİ SİLİNECEK

Kanunla, Roman vatandaşlar için toplumda yaygın olarak kullanılan 'çingene' tabiri artık kullanılamayacak.

Yeni kanunla hak ihlalleri giderilecek

Nefret suçlarına verilecek cezalar ilk defa TCK'ya girecek. TCK'da nefret suçunun tanımı yapılacak ve ilgili maddelerinde verilecek cezalar belirlenecek. Kişiye saldırı dili, ırkı, milleti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenmiş suçun karşılığı ceza artırılacak. 'Kızılbaş, pis Türk, hırsız çingene, pis gavur, Ermeni dölü, Yezid, yobaz, zenci, ateist, kör Rıza' gibi ifadelerin 'nefret ve hakaret saiki'yle söylenmesi halinde cezası artacak.