NATO'dan Türkiye Açıklaması

NATO'dan Türkiye Açıklaması

NATO Konseyi, Türkiye'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplandı. Gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini açıklayan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "DAEŞ'e yönelik saldırıda NATO müttefikleri koalisyon içerisinde Türkiye'nin yanında olacak" dedi.

Suriye'de IŞİD, Kuzey Irak'ta PKK hedeflerine yönelik operasyon yürüten Türkiye'nin Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4'üncü maddesinin aktive edilmesini talep etmesi üzerine NATO üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinden oluşan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC), NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlığında toplandı. Toplantının açılışında konuşan Jens Stoltenberg, toplantıdan sonra da açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları:

NATO olarak bu saldırıları kınıyoruz. Türkiye'nin güçlü bir müttefik olduğunu kabul ediyoruz. DAEŞ'e yönelik saldırıda NATO müttefikleri koalisyon içerisinde Türkiye'nin yanında olacak. Karşılıklı işbirliği konusunda diğer ortaklarla da daha etkili bir işbirliği için ittifak kurmak zorundayız. Bizler savunma kapasitesinin güçlendirilmesi konusunda destek olmaktayız. Ürdün bu noktada başında gelen ülkeler arasında. Irak'ın savunma kapasitesini güçlendirme konusunda destek oluyoruz.

Toplantıda tam antlaşma söz konusuydu. Bütün müttefikler Türkiye'ye güçlü desteğini ifade etti. Ve hep birlikte, bir arada dayanışma içerisindeyiz Türkiye'yle. Bütün müttefikler terörizmi bütün şekilleriyle kınadılar

"İttifak bölünemez"

İttifak'ın güvenliği bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. NATO'nun Güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Türkiye'nin çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Katkı sağlamakta ve eğitim imkanları açısından da Türkiye ılımlı bir ortam sağlamakta. Türkiye mülteciler konusunda da etkilendi.

Güvenli bölge

Stoltenberg, "Türkiye'nin açıklamakta olduğu güvenli bölge konusunda NATO'nun tutumu ne şekilde?" sorusuna ise, "NATO bu çabaların bir parçası değil. İkili olarak Türkiye ve ABD arasındaki görüşmelerin konusu… Ve Burada Türkiye'nin çabalarını memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye hali hazırda katlı sağlamakta. Ilımlı muhalefetin eğitimi konusunda katkı sağlamakta" diye yanıt verdi.

Türkiye, şu ana dek NATO'dan herhangi bir askeri destek talebinde bulunmadı, ancak bu hakkını ileride durumun kötüleşmesi ya da ihtiyaç duyulması halinde devreye sokmak üzere hakkını saklı tutuyor.