NATO'dan Putin'e bir darbe daha

NATO'dan Putin'e bir darbe daha

NATO, Rusya ile tüm askeri ve sivil ilişkilerin askıya alındığını duyurdu.

NATO dışişleri bakanları, Rusya ile tüm sivil ve askeri işbirliğini askıya alma kararı aldı, haziranda yapılacak toplantıda ilişkilerin gözden geçirilmesine karar verdi.

NATO dışişleri bakanları tarafından yayımlanan açıklamada, askıya alma kararına rağmen NATO-Rusya Konseyi'nde kriz konusunda görüş alışverişine olanak tanımak amacıyla büyükelçiler ve üst düzeyde siyasi diyaloğun devam edebileceği belirtildi.

Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiği, Avrupa-Atlantik Ortaklığı'ndaki ilke ve taahhütlerine aykırı şekilde hareket ettiği belirtilen açıklamada, işbirliğinin temelini oluşturması gereken güvenin ciddi şekilde ihlal edildiği vurgulandı.

Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik yasa dışı askeri müdahalesini kınama konusunda NATO dışişleri bakanlarının birleştiği kaydedilen açıklamada, "Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ve gayriresmi ilhak girişimini tanımıyoruz" denildi.

NATO açıklamasında, Rusya'ya uluslararası hukuka uyum bağlamında derhal adım atması ısrarla tavsiye edildi.

Tüm devletlerin, uluslararası alanda tanınmış sınırları içindeki egemenliklerine, siyasi bağımsızlıklarına ve toprak bütünlüklerine destek olunduğu kaydedilen açıklamada, "Demokrasiye, insan haklarına, azınlıklara ve hukuk devletine sıkı şekilde bağlı, bağımsız, egemen ve istikrarlı bir Ukrayna, Avrupa-Atlantik güvenliği açısından kilit öneme sahip" denildi.

Toplantıda, Doğu Avrupa'daki NATO ortaklarıyla işbirliğinin artırılmasına yönelik bir dizi önlem kararı alınırken, İttifak'a yönelik herhangi bir tehdide karşı uygun takviye ve görülür güvence sağlanmaya devam edilmesi kararı alındı.

RASMUSSEN: İLİŞKİLER ESKİSİ GİBİ SÜRMEYECEK

NATO dışişleri bakanları toplantısının açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, sınırları yeniden çizmek için güç kullanmaya hazır olduğunu gösteren Rusya ile ilişkilerin eskisi gibi süremeyeceğini söylemişti.

Bu bölgedeki güvenlik ve istikrarın nasıl korunacağını ele alacaklarını ifade eden Rasmussen, "Rusya, sınırları yeniden çizmek ve Avrupa'da fay hatlarını yeniden oluşturmak için güç kullanmaya hazır olduğunu gösterdi. Bu, Rusya'nın uluslararası taahhütlerine ve uluslararası hukuka aykırıdır." demişti. Rusya'nın meydan okumasına karşı koyulması gerektiğini ifade eden Rasmussen, kolektif savunma taahhüdünü bir kez daha teyit edeceklerini belirterek, "Teyakkuzda ve hazır olacağız, her türlü tehdide karşı kendimizi savunacak ve caydırıcı olacağız." diye konuştu.