NATO Zirvesi'nden IŞİD kararı

NATO Zirvesi'nden IŞİD kararı

NATO, IŞİD’in faaliyetleri bağlamında üyelerinden birinin güvenliğinin tehdit altına girmesi halinde gerekli önlemleri almakta tereddüt etmeyeceğini açıkladı

NATO, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) eylemleri nedeniyle üye ülkelerinden herhangi birinin güvenliğinin tehdit altına girmesi halinde ortak savunmayı sağlayacak gerekli önlemleri almakta tereddüt etmeyeceğini açıkladı.
Galler’in Newport şehrinde 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenen NATO Zirvesi sonunda yayımlanan sonuç bildirisinde, IŞİD’in, Irak ve Suriye halkları, bölge ve NATO ülkeleri için ciddi tehdit oluşturduğu belirtilerek “IŞİD’in sivil nüfusa yönelik acımasız ve alçak saldırılarını en güçlü ifadelerle kınıyoruz” denildi.
Irak’ta güvenlik durumunun hızlı şekilde kötüleşmesinin ve IŞİD’in yayılan tehdidinin, kapsayıcı bir Irak hükümeti temelinde oluşacak siyasi çözümün gerekliliğine işaret ettiği vurgulanan belgede, NATO’nun Irak’a yönelik desteğinin altı çizildi.
NATO üyelerinin Irak'a yönelik güvenlik desteğinin koordine edilmesine yardımcı olma konusunda anlaştıkları belirtilen bildiride, Irak hükümetinden talep gelmesi halinde NATO’nun savunma ve güvenlik kapasitesi oluşturma inisiyatifi çerçevesinde alınabilecek önlemleri değerlendirmeye hazır olduğu kaydedildi.
Sonuç bildirisinde, müttefiklerin, ülkelerine dönen yabancı savaşçılara ilişkin bilgi değişimi konusunda işbirliğini güçlendirmenin yollarını arayacağı vurgulandı.
SAVUNMA HARCAMALARI ARTACAK
NATO liderleri, mevcut ve gelecekteki zorluklara etkili şekilde karşı koyulabilmesi açısından çok önemli görülen savunma harcamaları için belirlenen yüzde 2’lik hedefe 10 yıl içinde ulaşma taahhüdü altına girdi.
Üye ülkeler, NATO Zirvesi’nde alınan karar çerçevesinde, gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırırken bu hedefe ulaşmak için koyulan 10 yıllık sürede de harcamalarda kesintiye gitmeyecek. Yüzde 2’lik yatırımın yüzde 20’sinin ise ana ekipmanlar için kullanılması kararlaştırıldı.
“Kara, hava ve deniz güçlerinin NATO’nun üzerinde anlaşılmış yönergelerine uygun olmasını sağlamak” da üye ülkelerin taahhütleri arasında yer aldı.
NATO üyelerinin savunma harcamalarının yıllık olarak değerlendirilmesi öngörülüyor.
NATO’nun 28 üyesi arasında savunma harcamaları için koyulan yüzde 2 hedefini yakalamış durumda olan sadece 4 ülke var. 
NATO’nun verilerine göre 2013’te bu hedefi tutturan ülkeler, ABD (yüzde 4,4), İngiltere (yüzde 2,4), Yunanistan (yüzde 2,3) ve Estonya (yüzde 2)
Türkiye ise yüzde 1,8 ile bu hedefe çok yakın duran ve hedefi yakalaması sorunlu olmayan ülkeler arasında yer alıyor.