NATO, Rusya ile Rekabete Girmez

NATO, Rusya ile Rekabete Girmez

Letonya Silahlı Kuvvetleri Komutanı Raimonds Graube, NATO'nun Rusya ile rekabete girmeceğini söyledi.

Graube, uluslararası askeri tatbikatın Rusya'yı provoke etmesinin mümkün olmadığını, Rusların manevralardaki asker sayısının 50 bine yakın olduğunu söyledi.
Graube, ABD'nin Avrupa'daki kuvvetleri tarafından Litvanya, Letonya, Estonya ve Polonya'da düzenlenen ve NATO'ya üye 13 ülkenin 6 bin askerinin katıldığı tatbikatta yaptığı konuşmada, "Uluslararası askeri tatbikatın Rusya'yı provoke etmesi mümkün değil. Mevcut tatbikatta müttefik askerlerin sayısı Rusların manevralardaki askerlerinden daha az. Onların tatbikatlarına 50 bine yakın asker katılıyor" dedi.
NATO'nun, Rusya ile sınıra yakın bölgelerde silah yerleştirme rekabetine girmediğini anlatan Graube, "Baltık ülkelerinde füzeler yerleştirilmeyecek. O söz konusu olamaz. Letonya'nın helikopter üssü bile yoktur. Buna rağmen İskender füzeleri sınırlarımızın altındadır. Hatta sınırlarımıza 26 kilometre yakınlığındaki Rusya'ya ait bir adada yaklaşık 70 helikopter bulunuyor" diye konuştu.
Graube, "Tatbikatlarda hava ve kara kuvvetlerinin işbirliği uygulaması yapılacak. Kriz durumunda bölgeye ilk gelebilecek olan hava kuvvetleridir. O yüzden onların koordinasyonu çok önemli" ifadelerini kullandı.
1 Haziran'da başlayan ve 2010 yılından bu yana düzenlenen tatbikat, bu yıl 19 gün sürecek.