NATO: Rusya bizi düşman olarak görüyor

NATO: Rusya bizi düşman olarak görüyor

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın zirveye davet edilip edilmeyeceğine ilişkin soru şu tespitle cevap verdi.

Galler'de 4-5 Eylül'de düzenlenecek NATO Zirvesi öncesi basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana Rusya ile yapıcı bir ortaklık oluşturmak için çaba harcadıklarını ve 2010'daki Lizbon Zirvesi'nde stratejik ortaklık kararı alındığını belirterek, "Gerçekleri kabul etmemiz gerekiyor. Rusya, NATO'yu ortak olarak değil hasım olarak görüyor" diye konuştu.
Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği için doğru olanın NATO ile Rusya arasında ortaklık geliştirilmesi olduğunu kaydeden Rasmussen, "Saf değiliz, yanılsama içinde de olmamalıyız. Biz de kendimizi bu duruma adapte edeceğiz" ifadesini kullandı.
NATO'nun, Rusya ile ilişkilerin temelini oluşturan 1997 tarihli belgeye bağlı olduğunu vurgulayan Rasmussen, "Ortak savunmamızı güçlendirme amacıyla alacağımız tüm önlemler bu belgeyle uyumlu olacak" dedi. Rasmussen, Rusya'nın bu belgenin temel ilkelerini bariz şekilde ihlal etmesinden yakındı.
Galler'de yapılacak NATO Zirvesi'nin değişen bir dünyada yapılacağına dikkat çeken Rasmussen, "Değişen bir dünyanın zorluklarını ele alacak ve NATO tarihinin çok önemli bir zirvesi olmasını bekliyorum" şeklinde konuştu.
Çok sayıda krizle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Rasmussen, bu krizlerin büyük hızla ilerleyebildiğini ve farklı yollarla güvenlik tehdidi oluşturduğunun altını çizerek, "Zirvede, tüm müttefikleri herhangi bir saldırı karşısında korumak için NATO'nun hazır, muktedir ve istekli olmayı sürdürmesini sağlayacağız" ifadesini kullandı.
Rasmussen, Irak'ta yaşanan gelişmelere ilişkin ise ABD'nin IŞİD’e karşı angajmanını memnuniyetle karşıladığını belirtti ve bunun, "IŞİD'in daha fazla ilerlemesini durdurmak ve yenilgiye uğratmak için gerekli olduğunu" söyledi.