Nasrallah'ın Türkiye Açıklamaları

Nasrallah'ın Türkiye Açıklamaları

El- Meyadin kanalına konuşan Hizbullah Genel Sekreteri Seyit Hasan Nasrallah göndem ve Türkiye ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Nasrallah’ın açıklamalarından öne çıkan konu başlıkları:

Artık direniş öyle bir konuma ulaştı ki (İsrail’e karşı) “tüm seçenekler masada” diyebiliyor.
İsrail’de istediğimiz noktayı vuracak güdümlü füzelere sahibiz
İdlib ve Fırat’ın doğusu sorunu çözülmeden Suriye dosyasının kapandığını söyleyemeyiz, fakat sona ve büyük zafere yaklaştık
Fırat’ın doğusu sorunu Suriye devletinin sorunu ama Türkiye’yi de ilgilendiriyor. Suriye ordusunun bu sorunu çözme gücü var, fakat Astana müzakereleri ve Türkiye’nin Rusya ile sorunu başka yollarla çözme  çalışmaları var. Elbette henüz çözülemedi.
Neredeyse Erdoğan Trump’la çatışacaktı, Türkiye’nin bu ciddiyetini görünce Trump Suriye’den çekilme kararı aldı. Elbette bu konunun da ayrı bir tahlile ihtiyacı var
Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Amerika’nın direktifiyle Türkiye’ye karşı kürtleri destekliyorlar
Erdoğan’ın Adana anlaşmasına geri dönmesi güzel bir gelişme
Pütin Erdoğan görüşmesinin içeriğinden henüz haberim yok. Anlaşılan Fırat’ın doğusu konusu henüz hallolmadı.  Ama Erdoğan’ın Moskova’dan döndükten sonra Hafız Esat zamanında yapılan Adana anlaşması hakkında konuşmaya başlaması dikkat çekici.
Adana anlaşması yani Suriye ordusunun Türkiye sınırına kadar olan Fırat‘ın doğusuna dönmesi. Erdoğan’ın bunu dillendirmesi bana göre çok olumlu bir gelişme.
İdlib ve Halep’in batısını en-Nusra ele geçirdi. En-Nusra Türkiye’ye yakın tüm gurupları devre dışı bıraktı. 
Türkiye’nin en-Nusra’ya yardım edeceğine inanmıyorum. En-Nusra öncelikle Uluslararası terör örgütü listesinde. Suriyeli veya İslami bir gurup değil.  İdlib konusunda Türkiye’de sıkışmış durumda. Türkiye, ya İdlib için siyasi bir çözüm yolu bulacak ya da Suriye yönetimine bırakacak. Suriye ordusu bir karış Suriye toprağını teröristlerin elinde bırakmayacaktır. IDLİB konusunda tüm seçenekler masada ama siyasi çözümün önceliği var
Trump’un Suriye’den çıkma konusunda samimi olduğunu düşünüyorum. Bu onun seçin vaadiydi. Oysa Obama Trump’a göre daha yalancı, sinsi ve iki yüzlüydü. Bu çekilmenin karşılığında İran ve Hizbullah’ın da çekilmesini şart koştular ama Moskova görüşmesinden bir netice alamadılar.
Trump zaten açıkça Arabistan ve körfez ülkelerinin milyarlarca dolar ödemesi gerektiğini işin başında söyledi. Onlara karşı edebiyatı aşağılayıcıydı
Birleşik Arap  Emirlikleri’nde üst düzey bir toplantı yapıldı. Beşar Esat sorunu zaten belli ama şu an en büyük sorunumuz Erdoğan ve Türkiye’dir, dediler. Amerika Suriye’den çıkıyor ve Suriyeyi de Türkiye’ye bırakıyor. Artık bizim için birinci tehlike İran değil Türkiye’dir, dediler.
Bunlar böyle milliyetçi düşünüyorlar. İran zaten Şii’ dir bellidir. Ama Türkiye Sünni’dir Suriye’ye girerse bir daha çıkmaz, diye düşünüyorlar. Çünkü Türkiye’nin İhvancı tutumu onları endişelendiriyor.  Bu yüzden Suriye’ye gittiler Esat’la irtibat kurmaya çalışıyorlar. İran’la düşmanlıklarını koruyorlar ama Türkiye ile mücadele ediyorlar,  önünü almaya çalışıyorlar.
Yemen halkı efsane bir şekilde direniyor. Bazıları “33 günlük Hizbullah-İsrail” savaşının üniversitelerde ders olarak okutulması gerektiğini söylüyorlardı. Şimdi bana göre artık “Yemen direnişini” ders olarak okutulmalı demeleri gerekir.

 

 

shafaqna